Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou jsou přerušena do úterý, Kyjev trvá na příměří a stažení vojsk

Jednání mezi ukrajinskými a ruskými vyjednavači bude pokračovat v úterý. Do té doby byla vyhlášena technická pauza. Na Twitteru to napsal vrchní vyjednavač ukrajinské strany a poradce prezidenta Mychajlo Podoljak. Ukrajinci žádají příměří a stažení vojsk. Moskva tvrdí, že v posledních dnech došlo k výraznému pokroku v jednání, neupřesnila však, co to znamená. Ruský prezident Vladimir Putin také znovu telefonoval s izraelským premiérem Naftalim Bennettem.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)
23:49

Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

22:55

Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

22:31
Vykřičník

Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Jednání ruské a ukrajinské delegace byla zahájena v 9:30, diplomaté z obou zemí se spojili na dálku prostřednictvím videokonference. Kolem třetí hodiny odpoledne pak zástupce ukrajinské strany Podoljak oznámil na Twitteru pozastavení jednání do úterý. „Do zítřka je jednání na základě technické pauzy přerušeno. Kvůli další práci v pracovních podskupinách a vyjasnění jednotlivých definic. Jednání pokračují…,“ napsal Podoljak bez dalších podrobností.

Podle Podoljaka se čtvrté kolo rozhovorů zaměří na dosažení příměří, stažení vojsk a bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Podoljak ujistil, že se postoj Ukrajiny nezměnil a před rozhovory o budoucích vztazích mezi oběma zeměmi trvá na uzavření příměří. „Přestože si Rusko uvědomuje nesmyslnost svých agresivních akcí, stále se drží iluze, že devatenáct dnů násilí proti mírumilovným městům je správná strategie,“ napsal na sociálních sítích.

Naopak ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že pokrok ohledně situace na Ukrajině bude záviset na ochotě Kyjeva hledat kompromisy.

Macron a Biden chtějí dohnat Moskvu k odpovědnosti

Prezidenti Spojených států a Francie se shodli, že je třeba Rusko za jeho agresivní kroky dohnat k odpovědnosti. Podle Bílého domu Joe Biden a Emmanuel Macron v telefonickém rozhovoru „shrnuli dosavadní diplomatické snahy, zdůraznili své úsilí přivést Rusko k odpovědnosti za jeho akce a vyjádřili podporu vládě a lidem na Ukrajině“.

Rusko čelí ze strany Západu především ekonomickým sankcím. Zástupci zemí Evropské unie v pondělí odpoledne schválili již čtvrtý balík postihů od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Unie nově zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska či investice do ruského energetického sektoru stejně jako dovoz ruské oceli a železa. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Poradce amerického prezidenta pro bezpečnost Jake Sullivan bude o válce na Ukrajině jednat s vysoce postaveným čínským diplomatem Jang Ťie-čch'em. Podle zdrojů agentury Reuters zdůrazní ekonomické následky, které by měla případná čínská podpora Ruska, mohla by čelit globální izolaci, řekl Reuters bez dalších podrobností jeden z nejmenovaných amerických představitelů.

„Nedovolíme, aby se to rozběhlo, a nedovolíme, aby Rusko získalo záchranu od těchto ekonomických sankcí ze strany jakékoli země kdekoli na světě,“ řekl Sullivan v nedělním rozhovoru pro CNN.

Západ posílá na Ukrajinu vojenskou i humanitární pomoc, přímou vojenskou konfrontaci s Ruskem na ukrajinském území však nechystá. Že se to nezměnilo, dal v neděli najevo Sullivan, když prohlásil, že „americké síly nebudou zasahovat proti ruským uvnitř Ukrajiny“.

Podobně vyzněl i telefonát amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s jeho ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. „Ministr (Blinken) ujistil o solidaritě Spojených států s Ukrajinou,“ poznamenal jeho mluvčí Ned Price. Dodal, že oba ministři hovořili o nynější diplomatické snaze „zastavit Putinovu válku“. 

Putin mluvil s Bennettem

Ruský prezident Putin v pondělí telefonoval asi hodinu a půl s izraelským premiérem Bennettem, který se snaží být prostředníkem mezi Moskvou a Kyjevem. Podle Tel Avivu spolu Putin a Bennett mluvili o snaze uzavřít příměří a o izraelské humanitární pomoci, píše agentura Reuters.

Bennett, jehož země chce na západní Ukrajinu vyslat polní nemocnici, jak s Putinem, tak s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v posledních dnech jednal opakovaně. Politikům se snaží zprostředkovat postoj druhé strany, zásadní změnu to ale zatím nepřineslo.

Schůzka Putina a Zelenského se v nejbližší době zřejmě nedá čekat. Ukrajinský prezident k ní přesto opakovaně vyzýval. Kreml v pondělí oznámil, že v posledním týdnu neobdržel žádný požadavek ukrajinské strany ani na to, aby se uskutečnil telefonický rozhovor obou státníků. Dříve Moskva uvedla, že by Putin setkání se Zelenským neodmítl.