Policie: Možné zavlečení Babišova syna na Krym řešíme, zatím ale nereaguje

Hamáček: Pro vyšetření Babiše mladšího je třeba součinnost premiéra (zdroj: ČT24)

Pražská policie prověřuje případ možného zavlečení premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym, on sám ale zatím nereaguje. Trestní řízení v kauze středočeské farmy Čapí hnízdo, v níž je Babiš junior spolu s otcem obviněný z dotačního podvodu, pak probíhá standardním způsobem. Na tiskové konferenci to prohlásil náměstek policejního prezidenta a v současnosti nejvýše postavený policista v zemi Martin Vondrášek.

Server Seznam Zprávy minulý týden zveřejnil půlhodinovou reportáž, jejíž součástí bylo i interview se synem současného ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO). Babiš junior v rozhovoru uvedl, že ho spolupracovníci jeho otce odvezli na Krym, protože měl premiér chtít, aby zmizel z Česka. A důvodem prý bylo právě Čapí hnízdo.

Premiér i jeho syn, jenž měl být při čerpání dotací na středočeskou farmu jedním ze spoluvlastníků luxusního resortu, totiž v případu čelí obvinění z dotačního podvodu. Premiér Babiš ale tvrdí, že jeho syn trpí duševní poruchou, na Krym odjel dobrovolně a celá reportáž je údajně součástí scénáře, který ho má dostat z politiky.

Pochyby nad prací policie vyvstaly bezprostředně po odvysílání reportáže. Babiš junior se totiž podle tvrzení pro reportéry Seznamu obrátil z Krymu na českou policii a psal o svém únosu. Policie tehdy nezjistila skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin.

Rozpaky pak budila i skutečnost, že po juniorově přesídlení do Švýcarska tuzemská policie nevyvíjela podle Seznamu aktivitu, při které by Babiše mladšího coby aktéra dotační kauzy chtěla kontaktovat. A proti obojímu se nyní ohradil jak ministr vnitra Jan Hamáček, tak náměstek policejního prezidenta a v současnosti nejvýše postavený policista v zemi Martin Vondrášek.

Hamáček: V kauze Čapí hnízdo policie komunikuje se Švýcary i advokáty

V kauze Čapí hnízdo Babiš junior figuruje jako jeden z obviněných (podle dřívějšího vyjádření šéfa hnutí ANO měl být jeho syn v dotačně sporném období jedním ze spoluvlastníků objektu) a podle policie celé trestní řízení běží „naprosto standardním způsobem“.

S blíže nespecifikovanými zahraničními kolegy, včetně těch švýcarských, začala česká kriminálka spolupracovat už před rokem; Vondrášek tak rozporoval tvrzení o policejní nečinnosti ve snaze kontaktovat Babiše mladšího coby jednoho z aktérů dotačního případu.

Ministr vnitra doplnil, že se Babiš mladší jako švýcarský občan nachází v Ženevě, policie jeho adresu zná (to ostatně již dříve prohlásil i premiér) a komunikuje se švýcarskou stranou i s Babišovými advokáty. „Takovéto případy jsou složité a nějaký čas probíhají.“ Případ má na starosti pražská krajská policie, dozoruje ho městský státní zástupce. 

Případ Krym: Policie uvažuje o zavlečení, Babiš mladší mlčí

Nově otevřenou linii představuje otázka cesty na Krym, kam měl Babiše mladšího odvézt manžel jeho ošetřující lékařky Petr Protopopov. Vondrášek potvrdil, že se policisté případem zabývali již počátkem roku, postupovali podle něj ale v souladu se zákonem a protože nedospěli k závěru, že se mohlo jednat o trestný čin, nezahájili trestní řízení – a celá věc proběhla bez dozoru žalobců.

Situaci ovšem změnila reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, policie nyní uvažuje o trestném činu zavlečení. „Nové informace odůvodnily zahájení trestního řízení. Byl jsem ujištěn, že na prvním pražském obvodu je tým kriminalistů, ne jeden zpracovatel, který má maximální podporu v ofenzivním zpracování této věci,“ konstatoval náměstek policejního prezidenta s tím, že žalobci posoudí i to, jestli muži zákona napoprvé postupovali správně.

V nově otevřeném vyšetřování pak podle Vondráška pražská policie již zajistila důkazy a předvolala všechny osoby, „které mohou přispět k řádnému objasnění věci“. Podle ministra Hamáčka by se mělo jednat jak o reportéry, tak o řidiče Protopopova i premiéra Babiše.

Co ovšem policie dosud postrádá, je kontakt s mužem, který o cestě na Krym mluvil. „Pražská policie udělala všechny kroky, aby se s oznamovatelem (Andrejem Babišem ml. – pozn. red.) zkontaktovala a dostala zpětnou vazbu. Podle poslední informace zatím bez odezvy. Postupuje se prostřednictvím právního zástupce,“ informoval Vondrášek. 

Seznam přitom ve čtvrtek uvedl, že mu přišla z e-mailové adresy Babiše ml. zpráva, ve které žádá o kontakt s policií: „Přeji si být telefonicky v kontaktu s Policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska,“ píše údajně Babiš mladší.

Pro zkompletování případu je navíc potřeba vyšetření stavu Babiše juniora, součástí policejního týmu je i soudní znalec, který pracuje na posudku. „Z mého pohledu je naprosto klíčové, aby byl zdravotní stav Andreje Babiše mladšího posouzen nezávislým odborníkem,“ doplnil Hamáček, podle nějž je k tomu ale třeba součinnost rodiny, ministerského předsedu nevyjímaje. „V rámci policejní spolupráce je možné, že posouzení proběhne švýcarským odborníkem ve Švýcarsku.“