Spolupráce se švýcarskou policií je na vysoké úrovni, ale výslech se může protahovat, upozorňuje mluvčí unie žalobců

Události, komentáře: Ondřej Šťastný o kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Televizní reportáž a výslech obviněného jsou podle mluvčího Unie státních zástupců Ondřeje Šťastného odlišné disciplíny. „Trestní proces je velmi formální, nemůže někdo jen tak zaťukat na dveře,“ upozorňoval v Událostech, komentářích v reakci na reportáž Seznam TV.  V ní syn premiéra Babiše obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér prý chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu.

Andrej Babiš mladší žije se svou matkou ve švýcarské Ženevě. V případech, kdy je obviněný v zahraničí, tak policie většinou směřuje žádost zahraničním partnerům. Podle Šťastného je spolupráce se švýcarskou policií na velmi vysoké úrovni. Zároveň ale s odvoláním na české zastoupení v Eurojustu upozorňoval: „Je podmíněna řadou aspektů, které mohou prodloužit časově obstarání právní pomoci.“ 

Kontakt se švýcarskou policií není náročnější než s orgány členských zemí EU. Švýcarský trestní proces je však dost formální. „Také bude záležet, a to bych chtěl velmi podtrhnout, na tom, jak ta osoba, která má býti vyslechnuta nebo podrobena odbornému zkoumání, bude, nebo nebude ochotna spolupracovat,“ řekl Šťastný.

V případu zaznívá, že Andrej Babiš mladší je psychicky nemocný. I kdyby však byl omezen na svéprávnosti, tak může být standardně vyslechnut. „S tím, že je třeba velice pečlivě vyhodnotit věrohodnost takové výpovědi právě s ohledem na duševní poruchu,“ vysvětlil Šťastný. Standardně to zajišťuje znalecký posudek z oboru zdravotnictví.

Lékařská zpráva je podle něj pro trestní řízení málo. Potřeba je, aby vznikl znalecký posudek, a pravděpodobně o něj česká policie do Švýcarska žádá. „(Posudek) je určitě zevrubnější a za druhé ho dělá řekněme nezaujatý lékař, zatímco ošetřující lékař v této pozici není,“ upřesnil Šťastný.

Opozice Babišovu cestu do Švýcarska kritizuje

Kauzou údajného únosu by se podle něj měla česká policie zabývat, pokud jakákoliv stopa do Česka vede. Fakt, že Babiš mladší je švýcarský občan a pobýval v zahraničí, by v tom neměl hrát roli. 

Důvody pro případnou vazbu pro obviněné je podle Šťastného třeba pečlivě hodnotit v každém konkrétním případě. „Nepochybně když dva obvinění, notabene v situaci, kdy jeden z nich nebyl dosud vyslechnut, se setkají, tak nelze nikdy vyloučit jakousi možnost, že se budou o té věci bavit a že budou ovlivňovat své výpovědi. Ale do jaké míry toto riziko hrozilo nebo nehrozilo v konkrétní věci, si vůbec netroufám soudit,“ řekl.  

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala už dříve uvedl, že zastupitelství nevidí žádný konkrétní důvod k tomu, aby premiérovi styk se synem zakázalo.  Cestu Babiše do Ženevy kritizovali někteří opoziční politici. Poukazovali na to, že by mohl syna, který je společně s ním obviněn v kauze Čapí hnízdo, ovlivňovat.

Babiš v sobotu uvedl, že brzo ráno za synem odletěl. „Už pochopili, jak je novináři zneužili. Že se snaží zneužít mého nemocného syna a postavit ho proti mně,“ uvedl premiér. Odmítl zároveň, že se od svatby z loňského roku neviděli. „Potkali jsme se od ní několikrát a v Ženevě jsem byl za ním podruhé. Včera jsme spolu strávili asi pět hodin, povídali si a hráli šachy. Je to už dlouho, co jsme spolu naposledy hráli,“ napsal Babiš v neděli na Facebook.