Pokud dojde k zadlužení budoucích generací, o zvyšování daní by se mělo mluvit, řekl Michálek

Interview ČT24 - Jakub Michálek (zdroj: ČT24)

Na prvním místě by měla být rozpočtová odpovědnost, abychom nezadlužili další generace, řekl v pořadu Interview ČT24 předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v souvislosti s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny i zdražováním energií. Rozumné je nyní podle něj vyhodnocení současné daňové politiky, pomoci by mohla úprava daňového mixu.

Podle prvních propočtů bude pomoc ukrajinským uprchlíkům stát Česko 54 miliard korun ročně. Do konce května pak chce mít kabinet jasno, jakou částkou přispěje Evropská unie. „Musí být v řádech miliard eur, jinak to nemá žádný význam,“ podotkl.

V souvislosti s uprchlickou krizí zmínil, že vláda přistoupila k řešení velmi proaktivně. V reakci na slova Aleny Schillerové (ANO), podle níž kabinet nemá přesnou strategii, podotkl, že v těchto těžkých situacích přesně danou strategii mít ani nelze. „Musíme si zvyknout na to, že krize se bude řešit improvizovaně. Strategie je agilní, mění se podle toho, jak se mění podmínky,“ uvedl s tím, že výhodou oproti minulému období je funkční krizový štáb.

Důležité je podle něj nyní Ukrajince začlenit na trh práce. „Máme spoustu volných míst a je možné pro část lidí získat práci, aby si na pobyt přispěli a aby měli aktivitu, kterou naplní období, po které zde pobývají,“ řekl. S tím se pojí i potřeba zajistit kapacity ve školkách a školách. Podle Michálka už ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje speciální programy. 

Pomoci s rozpočtem, který se bude muset navyšovat právě v důsledku uprchlické krize, by podle něj mohla úprava daňového mixu. Michálek zároveň připomněl, že Piráti i v minulosti na rozdíl od koaličních partnerů neslíbili, že nezvýší daně. Zdůraznil ale, že na prvním místě je rozpočtová odpovědnost. „Je důležité, abychom nezadlužovali další generace,“ uvedl a dodal, že je potřeba vyhodnotit současnou daňovou politiku.

Kompenzace za drahé energie

Diskuse, která by měla probíhat, je podle něj právě o přesunutí daňového mixu. „Aby daňové břemeno nenesli jen pracující, ale aby se rozložilo spravedlivěji,“ vysvětlil.

Zdůraznil, že Piráti nechtějí zvyšovat daně, pokud by to nebylo nezbytně nutné. „Pokud se z výhledů ukáže, že bychom museli naši mladou generaci zadlužovat, tak si myslím, že je to diskuse, která je legitimní a vést by se měla,“ řekl. 

Zásadní věcí, která by se podle něj nyní měla řešit, je také energetická krize. Zmínil, že stát by měl kompenzovat občanům peníze za drahé energie, a to například formou bonusů z dividend ČEZ. Částka, kterou podnik utržil za drahé energie, by se tak lidem vrátila zpět.

Podle Michálka by takto každá čtyřčlenná rodina mohla získat 400 až 800 korun měsíčně, které by byly vypláceny buď přímo na účet energií, nebo prostřednictvím bonusu na daních, který se upraví odpovídajícím způsobem. „Jde o férový způsob,“ řekl.

Michálek zároveň poznamenal, že ačkoliv vláda pomohla důchodcům – došlo k navýšení důchodů v důsledku inflace – obdobná pomoc neprobíhá u rodin s dětmi. Michálkova představa je navýšení rodičovského příspěvku z 300 tisíc na 345 tisíc.