Zlomek domácností ještě nemá nového dodavatele energií. Ministerstvo chce zjednodušit žádost o příspěvek na bydlení

Jurečka o dodavatelích poslední instance (zdroj: ČT24)

U dodavatelů poslední instance (DPI) zůstává 5604 domácností v případě plynu a 13 880 odběratelů v případě elektřiny, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna.

Celkem se do režimu DPI, který trvá půl roku, dostalo podle Jurečky 637 136 domácností u elektřiny a 296 861 v případě plynu. Nového dodavatele se podařilo najít 97 procentům odběratelů elektřiny, u plynu jde o 98 procent, přiblížil ministr.

Pokud klienti, kteří zůstávají u dodavatele poslední instance, neuzavřou včas standardní smlouvu, hrozí jim po uplynutí lhůty neoprávněný odběr a následné odpojení.

Jurečka na brífinku také konstatoval, že od ledna si požádalo o příspěvek na bydlení více než 40 tisíc zájemců, přičemž průměrný příspěvek se pohybuje kolem čtyř tisíc korun měsíčně. Resort práce a sociálních věcí odhadoval, že celkově bude příspěvek pobírat až čtvrt milionu žadatelů, nyní se jejich počet pohybuje kolem 180 tisíc.

Nesplněná očekávání ministerstva Jurečka vysvětluje komplikovanou administrativou, úřad pracuje na zjednodušení. V druhé polovině dubna by podle ministra měla zmizet byrokratická zátěž a celý proces by se měl zjednodušit, i díky digitalizaci. „Pracujeme na tom, abychom to dotáhli. Očekávám, že to ještě pomůže více lidem a musíme zapracovat na tom, abychom to zjednodušili,“ zdůraznil Jurečka.

Vzrůstajícím cenám energie a návrhu ministerstva na zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení se věnovalo i úterní vydání pořadu 90´ ČT24. 

90’ ČT24 - Jak ušetřit, když ceny energií rostou (zdroj: ČT24)

Úřad vytipoval nejrizikovější domácnosti

Poslední dva měsíce ministerstvo práce a sociálních věcí podle Jurečky intenzivně spolupracuje s resortem průmyslu a obchodu, Energetickým regulačním úřadem, ale i dodavateli poslední instance na řešení situace, aby se co nejvíce odběratelů z režimu DPI včas dostalo.

Poslední měsíc a půl pracovníci podle Jurečky navštěvovali odběratele přímo v terénu. Vytipováno podle něj bylo tisíc nejrizikovějších domácností, 96 procent z nich se podařilo zastihnout, počet odběratelů v DPI se tak daří snižovat. Ministr uvedl, že pomocí jedné domácnosti stráví pracovníci v terénu v průměru dvě až tři hodiny.

V režimu DPI se ocitlo na 900 tisíc zákazníků Bohemia Energy, největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku. Bohemia Energy oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu, zdůvodnila to extrémním růstem cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončili i další dodavatelé.

Čas krátce po klientech Bohemia Energy vyprší také bývalým odběratelům Kolibřík Energie, v DPI skončilo na 28 tisíc klientů. U dodavatelů poslední instance zůstává také řada klientů společností, které ukončily činnost později, těm se půlroční lhůta počítá od chvíle, kdy jim původní dodavatel přestal dodávat energie.