TÉMA

DPI

Pokud města či nemocnice neuzavřou smlouvu na energie, má je čekat regulovaný režim dodavatele poslední instance

Města, kraje, ale i nemocnice, školy nebo sportovní kluby budou mít zajištěné energie i v příštím roce, slibují lídři vládní koalice. Pokud tyto instituce neuzavřou smlouvy samy, zajistí je dodavatelé poslední instance (DPI). A to za státem garantované ceny. Slova vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše potvrdil ČT i šéf poslanců ODS Marek Benda. Doteď kabinet počítal s tím, že pro veřejné instituce bude nakupovat státní obchodník, firma Prisko.
23. 10. 2022|

Zásobníky plynu jsou plné z 54 procent, řekl Stanjura ve sněmovně. Ta zpřísnila podmínky pro udržení kapacit

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Umožní to novela energetického zákona, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu v legislativní nouzi schválila sněmovna. Změna zákona, kterou musí ještě projednat Senát, reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. Má to posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost Česka. Novela také zkracuje režim dodavatele poslední instance (DPI) na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři a mění způsob řízení Energetického regulačního úřadu.
2. 6. 2022|

Režim dodavatele poslední instance se zřejmě zkrátí z šesti měsíců na polovinu

Vláda schválila zákon, který zkracuje režim dodavatele poslední instance ze šesti měsíců na polovinu. Schválit ho musí parlament. V současnosti trvá režim DPI šest měsíců. Za tu dobu si musí zákazník, jehož předchozí dodavatel mu přestal dodávat energie, najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Po uplynutí půlroční lhůty se zákazník dostává do neoprávněného odběru a hrozí mu odpojení od energií.
26. 5. 2022|

Čistý zisk ČEZu se v prvním čtvrtletí meziročně ztrojnásobil, překonal odhady analytiků

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun, oznámila skupina v tiskové zprávě. Důvodem růstu je podle ČEZu mimo jiné enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích a rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků. Překvapil je především čistý a provozní zisk. Důvodem jsou mimo jiné vysoké ceny elektřiny.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 11:20|

PRE odpojila první zákazníky, kterým skončil režim DPI, ale situací se nezabývali

O elektřinu přijde 185 z odběrných míst, kam proud dodávala Pražská energetika coby dodavatel poslední instance. Společnost oznámila, že přistoupila k odpojování těch klientů, kteří včas neodešli z režimu DPI, nekomunikují a ani za odběr elektřiny neplatí. V řádu týdnů rozhodnou o odpojení také další dodavatelé poslední instance.
22. 4. 2022|

Bývalým klientům Bohemia Energy končí záchranný režim. Pokud si nesjednali novou smlouvu, hrozí odpojení

Bývalým odběratelům elektřiny od skupiny Bohemia Energy ve čtvrtek končí půlroční záchranný režim dodavatele poslední instance (DPI). Pokud si zákazníci nesjednali běžnou smlouvu, dostanou se do neoprávněného odběru a hrozí jim odpojení. Odběratelům plynu skončí režim DPI 17. dubna. Novou smlouvu stále nemají tisíce klientů.
14. 4. 2022|

Zlomek domácností ještě nemá nového dodavatele energií. Ministerstvo chce zjednodušit žádost o příspěvek na bydlení

U dodavatelů poslední instance (DPI) zůstává 5604 domácností v případě plynu a 13 880 odběratelů v případě elektřiny, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:43|

ERÚ navrhuje navýšení základního jmění dodavatelů energií i povinné pojištění

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. Pojistné plnění by například po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a cenami původního dodavatele.
8. 2. 2022|

Kvůli cenám energií plánuje vláda zvýšit příspěvek na bydlení. Rozšíří se také program pro podnikatele

Vláda kvůli vysokým cenám energií schválila na středečním zasedání soubor opatření. Před plošnou pomocí upřednostňuje adresnou. Lidem má pomoci zvýšení příspěvku na bydlení, v souvislosti s tím se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Návrh počítá s navýšením příspěvku na bydlení od 1120 do 2147 korun podle počtu osob v bytě a druhu bydlení. Dosáhne na něj více lidí. Využít bude možné také mimořádnou okamžitou pomoc, pro podnikatele se rozšíří program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií. Odborníci hodnotí rozhodnutí vlády o pomoci různě, podle některých je z opatření znát, že vláda se snaží šetřit.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 20:01|

Další dodavatel elektřiny a plynu končí. Františkovy energie měly několik tisíc zákazníků

V režimu dodavatele poslední instance (DPI) skončí dalších téměř pět tisíc odběratelů, Františkovy energie totiž ukončily činnost, vyplývá z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 2635 zákazníkům a plyn 2350 zákazníkům.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 20:02|

Společnost innogy od ledna zvýší ceny elektřiny a plynu o 15 a 19 procent

Společnost innogy od ledna zvýší ceny elektřiny a plynu. Cena plynu vzroste o 15 procent, cena elektřiny naroste o 19 procent. Zákazníků s fixovanou cenou se zvýšení nedotkne. Měsíční platba v typickém rodinném domě stoupne u plynu o 270 korun, u elektřiny o 190 korun, uvedlo innogy.
23. 11. 2021|

Zálohy za energie pro klienty v režimu poslední instance budou mít strop, oznámil Havlíček

Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude zveřejněna v úterý, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Energetický regulační úřad (ERÚ) podle něj akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 17:54|