Podnikatelé požadují obnovení politických misí do zahraničí, zvyšují podle nich export

Podnikatelé požadují obnovení politických misí do zahraničí, zvyšují podle nich export (zdroj: ČT24)

Z byznysové sféry se ozývají hlasy volající po obnovení politických misí do zahraničí. Návštěvy v doprovodu ústavních činitelů podle nich výrazně zvyšují export a pomáhají v navazování nových kontaktů. Politici jsou zatím s plánováním cest opatrní.

„My bychom si velmi přáli, aby se to do budoucna změnilo, aby se cesty znovu konaly,“ řekl k pozastavení zahraničních cest kvůli pandemii prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. „Ale jakkoliv to jde těžko, tak přeci jen ten export běží,“ dodal.

Ministerstvo zahraničí chce řadu cest plánovaných na rok 2020 přesunout na letošek. Šéf resortu Tomáš Petříček (ČSSD) chce posílit třeba vztahy s Kanadou, ale chystá třeba i cestu na Blízký východ, do Tuniska, Mali nebo do jihovýchodní Asie.

Do Asie by rád zamířil i premiér Andrej Babiš (ANO), který zvažuje podnikatelskou misi do Vietnamu. „Mám tam dobré vztahy a je to obrovský trh, je tam sto milionů obyvatel,“ vysvětluje premiér. Kromě této cesty se ale Babiš do zahraničí chystá pouze na jednání v Bruselu.

Vondráček: Ušetřené peníze by mohly jít na české předsednictví EU

Řada jednání se nyní koná přes internet. Podle šéfa senátu Miloše Vystrčila (ODS) to ale zcela nenahradí osobní setkání – například při diskusi o lidských právech. „Když zároveň při tom není cítit ta chemie, tak ty věci nefungují, jak mají, a zdá se mi, že bychom se tímhle směrem neměli ubírat, protože pak se ztrácí trošku ten cit, sounáležitost a sdílení problémů,“ vysvětluje Vystrčil, který v roce 2020 osobně navštívil jen Slovensko a Tchaj-wan.

„Ty peníze, co jsme nespotřebovali, tak se z nich stávají nespotřebované výdaje. Já předpokládám, že budou využity Poslaneckou sněmovnou v roce 2022, až budeme mít předsednictví EU,“ komentuje situaci předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Babiš je ale přesvědčený, že není potřeba ušetřené peníze v řádech jednotek milionů přesouvat do kapitoly českého předsednictví. Podle něj stačí plánovaný rozpočet ve výši 50 milionů euro.