Pamětník bojů na východní frontě Masopust oslavil sté narozeniny

Události: Sté narozeniny válečného veterána Masopusta (zdroj: ČT24)

Válečný veterán Miloslav Masopust se dožil sta let. Velký den oslavil pamětník bojů na východní frontě s rodinou a dělostřelci z Jinců, kteří se k jeho odkazu hlásí. S gratulacemi se připojila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a špičky české armády.

Oslavu s desítkami účastníků, dárky i slavnostní salvou z miniaturního děla si Masopust od první chvíle užíval. Podle své manželky Heleny je pořád v dobré kondici a nebývá ani unavený. „Nejsem, ale neslyším,“ říká generálporučík ve výslužbě.

Ministryně obrany Černochová (ODS) mu věnovala hodinky. „Já bych panu generálovi chtěla z celého srdce popřát, aby mu tahle kondice vydržela co nejdéle, a myslím si, že celý ten příběh je opravdu ukázkovým příkladem vlastenectví,“ prohlásila.

Zkušený dělostřelec

Původem volyňskému Čechovi Masopustovi bylo pouhých dvacet let, když se přidal k československému zahraničnímu sboru v Sovětském svazu. Bojoval a byl zraněn u Dukly, později se účastnil Slovenského národního povstání.

Od roku 1947 sloužil v armádě v různých velitelských funkcích u dělostřelectva. V letech 2002 až 2004 byl místopředsedou Československé obce legionářské. Před časem vzpomínal, že do armády vstoupil i jeho otec. „Já jsem říkal: Tati, proč jsi šel na frontu, když jsi nemusel? Protože jsem chtěl vědět, kde budeš pohřbený!“ uvedl v září 2020.

Masopust je jedním z posledních žijících dělostřelců prvního československého armádního sboru a podle ministerstva obrany taky jedním z pouhých osmi lidí, kteří ještě pamatují boje na východní frontě. „Příští rok je osmdesáté výročí konce druhé světové války a já pevně věřím, že budeme mít tu příležitost ještě to oslavit,“ podotkl ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Veteránů druhé světové války zůstává celkem přes šedesát. I s obrovským odstupem ale historici někdy objeví nové. „Je to většinou tím, že ti lidé byli v ústraní, nebyli příslušníci ani členové různých organizací a neměli třeba ani zájem,“ vysvětluje ředitel odboru pro válečné veterány při ministerstvu obrany Robert Speychal.

Masopust se naopak k armádě hrdě hlásí. Mezi narozeninovými dárky byl i voucher na jeden den s dělostřelci v Jincích nebo zlatý kříž rytíře dělostřelectva.