Obrněnec Mars míří do zemí Aliance. Vstup Česka do NATO otevřel nové možnosti obrannému průmyslu

Události: Členství v NATO a zbrojní zakázky (zdroj: ČT24)

Členství Česka v NATO otevřelo nové možnosti domácímu obrannému průmyslu. Příkladem je výrobce obrněných vozidel SVOS v Přelouči. Vozidlo Mars pro raketové systémy protivzdušné obrany vyvíjí a testuje s partnery ze Švédska. Při výrobě využívá komponentů z dalších zemí Aliance.

Obrněnec Mars z Přelouče je těžká váha, ale v terénu musí být obratný. Švédi na něj přidali raketový systém, na druhý vůz systém naváděcí radiolokační. Rakety míří na útočící vzdušné cíle, doletí devět kilometrů, do výšky pět kilometrů. „Oceňuji jeho celkovou vyváženost. Při relativně přijatelné hmotnosti okolo čtrnácti tun poskytuje posádce velmi dobrou balistickou ochranu,“ popsal vojenský odborník a šéfredaktor časopisu ATM Michal Zdobinský.

Komponenty jsou vyměnitelné ve kterémkoli středisku NATO

Vývoj trval tři roky a Švédi systém dál testují a vylepšují. I s pouzdrem pro přepravu a uložení. U obrněnce platí, že jakýkoliv komponent musí být okamžitě vyměnitelný ve kterémkoliv servisním středisku NATO. „Určitě je pro nás velkou poctou to, že hybným prvkem tohoto projektu byla firma Saab, která nás oslovila,“ řekl obchodní ředitel SVOS Přelouč Štěpán Černý.

V Přelouči zatím vyrobili osm vozidel Mars. Roční kapacitu mají na sto padesát kusů. „Cílíme opravdu na veškeré alianční armády NATO. Jak čteme informace ze současných bojišť, tak právě tento mobilní prostředek se do budoucna stane nedílnou součástí výzbroje všech moderních armád,“ poznamenal Černý.

Oprava neprůstřelných skel

Dalším příkladem spolupráce s alianční zemí je oprava balisticky odolných skel pro nákladní auta dánské armády. „Demontujeme skla, opravíme nebo vyrobíme nové rámy a vyrobíme nová skla, smontujeme dohromady a vracíme do Dánska,“ popsal vedoucí sklárny SVOS Přelouč Jiří Stříteský.

Vzorky dokazují, že skla zachránila vojáky i diplomaty v Izraeli, Iráku a jinde. Rozstřílená, ale nikdy neprostřelená. Také auta ve firmě oblékají jako rytíře do brnění, jsou pancéřovaná, například pro mise OSN.