Noční oblohu nad Českem zbarvila polární záře

Na obloze nad Českem lidé v noci mohou pozorovat polární záři, kterou způsobila mimořádná eruptivní aktivita Slunce. Tento přírodní úkaz by měl být pozorovatelný i v noci ze soboty na neděli. Zájemci by si měli pro pozorování oblohy najít oblast s výhledem k severu mimo světelné znečištění. Redakci Vědy ČT24 zaslali uživatelé Facebooku své snímky.

Polární záře, která je vidět na mnohých místech Česka, je nejsilnější od roku 2003, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru v noci na sobotu upřesnil, že Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího pátého stupně. Pokračovat by měla i v sobotu a v neděli. NOAA v té souvislosti vydal také varování před možnými výpadky systému satelitní navigace či distribuce elektřiny.

Časosběrné video polární záře nad Brnem:

Důvodem pro polární záři je podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě bouřlivá aktivita Slunce, které za poslední den vyprodukovalo deset silných erupcí. „Oblaky plazmatu by měly zasáhnout naši planetu v průběhu pátečních nočních hodin a způsobit geomagnetické bouře trvající pravděpodobně přes celý víkend,“ uvedl už dříve.

Polární záře, které lze z Česka pozorovat, bývají obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je podle Horálka mohou splést se světelným znečištěním nebo červánky.

Prohlédněte si další fotografie zde: