Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Události: Poptávka po padělcích léků na černém trhu neklesá (zdroj: ČT24)

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.

Padělky viagry patří na černém trhu mezi ty nejvyhledávanější. Od originálu se zpravidla odlišují jiným odstínem modré. „U některých se nenašla žádná aktivní látka, v tom případě to riziko je pro uživatele relativně nízké, jen to zkrátka nebude fungovat,“ vysvětluje Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze.

Větším problémem jsou látky, které sice nějaký účinek mají, ale fungují jinak než certifikovaný lék. „Měli jsme tu jeden přípravek, který obsahoval kromě sildenafilu i yohimbin, což je látka, která se taky používá pro podporu sexuální funkce. Tato kombinace je ovšem kritická, protože dochází k selhání srdce,“ popsal Kuchař.

Vědci v laboratoři na VŠCHT zkoumají přípravky, které zabaví policisté nebo celníci. Letos mezinárodní vyšetřovací tým rozkryl největší případ výroby a distribuce anabolik v historii české celní správy. Skupina měla jednu z výroben například na Přerovsku.

„Pokud není výroba kontrolovaná podobně jako ve farmaceutické firmě, nikdy nelze vyloučit kontaminace, mohou tam být třeba těžké kovy,“ zmínil Kuchař.

Některé látky jsou testované pouze na laboratorních zvířatech, v některých případech ani to ne. Není tak jasné, jaký budou mít na lidský organismus účinek při dlouhodobém užívaní.

Následky mohou být rozmanité. „Dochází k poruchám endokrinních orgánů, mohou se objevit chronické léze na játrech a ledvinách, je tam riziko mrtvice,“ vypočítává Jiří Dostal z Centra sportovní medicíny. Vedle toho má užívaní anabolik negativní dopad na lidskou psychiku.