TÉMA

Svaly

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Přišel o dvacet kilo svalů a samostatnost. Pacient s ALS stále věří, že se může uzdravit

21. červen je Světovým dnem amyotrofické laterální sklerózy –⁠ neurologického onemocnění, při kterém pacientům postupně ochabují končetiny, ztrácí řeč a nakonec zůstávají jen pohyby očí. Na chorobu neexistuje léčba. Nejznámějším pacientem s takzvanou ALS byl fyzik Stephen Hawking.
21. 6. 2023|

Děti se spinální svalovou atrofií mohou žít normální život. Pomůže jim screening, radí rodiče

Příběh dvou sourozenců ukazuje, jak daleko se posunula léčba spinální svalové atrofie. Nejdřív byla beznaděj, pak se Božena Hradilková začala léčit jako vůbec první česká pacientka. Loni to byl její bratr Bedřich, kdo v Česku poprvé dostal lék, dřív než se u něj rozvinuly příznaky. Od letoška mají tuto možnost všechny děti, a to díky novorozeneckému screeningu. Sedmi z nich už dal šanci na běžný život.
14. 11. 2022|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|