Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.

Nejtragičtějším měsícem na železnici byl loni říjen, kdy zahynulo 31 lidí, nejvíce mimořádných událostí se ale stalo v prosinci. Bylo jich 137, přes sto událostí evidovala Drážní inspekce i v březnu, květnu a říjnu. V metru a na neželezničních drahách – tedy drahách tramvajových, trolejbusových a lanových – zemřelo v minulém roce deset lidí, nejtragičtější byly srpen a září, kdy byly shodně dvě oběti nehod.

Na neželezničních drahách a v metru bylo meziročně obětí o jednu více a zhruba o pět desítek se zvýšil i počet mimořádných událostí. Celkově ale na drahách událostí i mrtvých ubylo díky výraznému zlepšení na železnici, kde bylo zhruba o devadesát mimořádností méně a mrtvých o dvanáct méně.

Mírně klesl počet střetů na železniční přejezdech ze 166 na 158. Obětí těchto nehod bylo ale stejně jako předloni – 35. Zranění utrpělo přes sto lidí.

Snížil se také počet nepovolených jízd vlaků proti návěsti Stůj. Předloni jich bylo 183, loni 136. Přesto se nepodařilo zcela zabránit střetům vlaků. Rozsáhlé následky měla prosincová srážka dvou nákladních vlaků v nákladní části nádraží v České Třebové. Jeden ze strojvedoucích utrpěl zranění, škoda podle odhadu inspektorů činí 150 milionů korun.