TÉMA

Mimořádná událost

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Na Plzeňsku proti sobě jely dva vlaky, podle policie zastavily 440 metrů od sebe

V Nezvěsticích na Plzeňsku vyjel v pondělí odpoledne rychlík jedoucí z Plzně přes České Budějovice do Brna na kolej, po které jel v protisměru další vlak. Obě soupravy zastavily podle mluvčího Českých drah (ČD) Lukáše Kubáta v dostatečné vzdálenosti od sebe s použitím takzvaného generálního stopu, který v podobných případech zastaví všechny vlaky v daném úseku. Událost šetří Správa železnic (SŽ) a policie, podle níž zastavily soupravy od sebe zhruba 440 metrů. Dříve přitom mluvčí SŽ Jan Nevola udával vzdálenost kratší – 250 až 300 metrů. V místě nehody je jedna traťová kolej.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 19:50|

Na drahách bylo loni víc nehod než před dvěma lety, stoupl i počet obětí

Nehod na trolejbusových, lanových a tramvajových drahách, na železnici a v metru loni přibylo. Stalo se jich o pětinu více než v roce 2021. Přibylo také srážek dopravních prostředků s člověkem, a to o asi o čtvrtinu. V tiskové zprávě to napsala Drážní inspekce.
4. 1. 2023|