Na Plzeňsku proti sobě jely dva vlaky, podle policie zastavily 440 metrů od sebe

Události v regionech: Vlaky u Plzně vyjely proti sobě (zdroj: ČT24)

V Nezvěsticích na Plzeňsku vyjel v pondělí odpoledne rychlík jedoucí z Plzně přes České Budějovice do Brna na kolej, po které jel v protisměru další vlak. Obě soupravy zastavily podle mluvčího Českých drah (ČD) Lukáše Kubáta v dostatečné vzdálenosti od sebe s použitím takzvaného generálního stopu, který v podobných případech zastaví všechny vlaky v daném úseku. Událost šetří Správa železnic (SŽ) a policie, podle níž zastavily soupravy od sebe zhruba 440 metrů. Dříve přitom mluvčí SŽ Jan Nevola udával vzdálenost kratší – 250 až 300 metrů. V místě nehody je jedna traťová kolej.

„Krajští profesionální hasiči spolu s drážními hasiči evakuovali z rychlíku po projetí návěstidla asi 130 lidí,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal řekl, že její inspektoři na místo nevyráželi. Podle policejní mluvčí Evy Červenkové se nikdo z cestujících nezranil.

„Dechové zkoušky u strojvůdců byly negativní. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Červenková. Podle ní rychlík jedoucí na České Budějovice přejel ve stanici návěstidlo „stůj“. Strojvedoucí hned začal brzdit a stejně zareagoval i druhý strojvedoucí v opačném směru. Vlaky od sebe zůstaly ve vzdálenosti 440 metrů, dodala mluvčí.

„Rychlík 669 projel návěstidlo zakazující další jízdu,“ uvedl také Kubát. „Vlak návěstidlo přejel o pár metrů, o délku vlaku a dvou vozů a skončil na výhybkách,“ popsal přímý svědek události. Podle něj zabezpečovací zařízení fungovalo, příčinou byl zřejmě lidský faktor.

„O generálním stopu na železnici vědí všichni už dvacet let, ale v Nezvěsticích je takové zařízení, že ve chvíli, kdy ten vlak projede kolem návěsti, která zakazuje jízdu, a vjede do místa, kde nemá co dělat, tak 'zabezpečovačka' automaticky vyhlásí generální stop a zastaví všechny vlaky v okruhu nevím kolika kilometrů. A to se tu přesně stalo,“ popsal Nevola. Podle něj vlak projel návěstidlo „jen“ o lokomotivu a dva vozy hlavně proto, že zabezpečovací zařízení zareagovalo.

„Naše vyšetřování jsme ukončili v 16:15, protože jsme chtěli provoz co nejdříve obnovit. Ale ještě tam nějaké úkony provádí kriminální policie. A my teď čekáme na dokončení jejich úkonů,“ doplnil odpoledne Nevola.

ČD zavedly v úseku Nezvěstice–Blovice náhradní autobusovou dopravu, provoz obnovily po téměř čtyřech hodinách kolem 18:30.