Nečas kvůli manželce v kauze rozvědky lhal, zní od policistů. Obvinili ho z křivé výpovědi

Obvinění Petra Nečase (zdroj: ČT24)

Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Upozornil na to web Aktuálně.cz. Podle kriminalistů se dopustil křivé výpovědi – tvrdí, že lhal v kauze Vojenského zpravodajství. V ní byla obžalována jeho nynější manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová).

„Trestně stíhána je jedna osoba pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, kterého se měla dopustit dvěma svědeckými výpověďmi, které učinila u Obvodního soudu pro Prahu 1 v trestní věci, která se týkala zneužití Vojenského zpravodajství,“ sdělil serveru státní zástupce Jan Lelek.

Upřesnil, že „trestní stíhání se týká dvou svědeckých výpovědí“. Obviněný podle státního zástupce podal stížnost proti zahájení stíhání, ale žalobci ji zamítli.

Policie se zabývala tím, co říkal Petr Nečas soudu v kauze Vojenského zpravodajství, od léta. Že se expremiér jako svědek „rozhodl i přes zákonné poučení o možných následcích křivé výpovědi vypovídat nepravdu“, konstatovala při vynesení rozsudku nad Nečasovou manželkou a bývalými vojenskými zpravodajci soudkyně Pavla Hájková.

Dodala, že se tak evidentně snažil pomoci své manželce. Sama soudkyně však podnět k zahájení trestního řízení nedala. Učinili tak ale žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří Nečasovou v kauze Vojenského zpravodajství obžalovali.

V případu šlo o sledování Nečasovy první manželky Radky Nečasové Vojenským zpravodajstvím, které podle pozdějšího rozsudku organizovala jeho pozdější manželka. Médiím Nečas původně sdělil, že o sledování své tehdejší manželky nevěděl, což podle soudu vyplývalo i ze záznamů zpravodajců. Ve své výpovědi však expremiér řekl, že si u své pozdější ženy tajnou službu objednal sám.

V kauze Vojenského zpravodajství nakonec padly podmíněné tresty pro Janu Nečasovou, bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka i operativce Jana Pohůnka. 

Petr Nečas v současnosti stojí před soudem v jiné kauze. Spolu se svojí nynější manželkou a bývalým náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem čelí obžalobě z uplácení v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Státní zástupce tvrdí, že se trestného činu dopustili, když v roce 2012 přislíbili rebelujícím poslancům ODS Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátů a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili.