Na horách může do rána napadnout až 25 centimetrů sněhu, varují meteorologové. Dál bude foukat

Na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách může od středečního odpoledne do čtvrtečního rána přibýt až 25 centimetrů nového sněhu. Silně foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině bude na většině území Česka i ve čtvrtek, na horách to může být až 90 kilometrů v hodině. V upravené výstraze o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před silným větrem neplatí pro východní část země. Už dříve meteorologové varovali před závějemi a sněhovými jazyky zejména v horách kolem hranic Česka.

Nový sníh přijde na hory s chladnějším a vlhčím severozápadním prouděním, upřesnili meteorologové. Varování před sněžením platí na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách i ve východní části Jizerských hor od středečních čtrnácti hodin do čtvrtečních sedmi hodin ráno. Napadnout může 15 až 25 centimetrů sněhu.

Silně foukat by mělo nejen během středy, jak ohlásila dřívější výstraha ČHMÚ, ale i ve čtvrtek do 18:00. „Výstraha před silným větrem platí pro dnešek (středa) a noc na zítřek (čtvrtek) pro většinu území Česka s výjimkou jihovýchodní a východní Moravy, částečně Slezska. Pro čtvrtek zejména pro západní a střední Moravu,“ informovali meteorologové. Ve čtvrtek večer bude podle nich vítr přechodně slábnout.

Až do čtvrtečních 18:00 mohou také zejména v příhraničních horách vznikat nebezpečné sněhové jazyky. V Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách se budou v polohách nad 900 metrů nad mořem tvořit i závěje. Výstraha před sněhovými jazyky se týká také Šumavy, Českého lesa, Krušných a Orlických hor a Beskyd. Vznikat mohou i na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje kolem Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě a Poličky.

Řidiči by měli být opatrní

Mokrý sníh a silný vítr mohou poškodit stromy a lesní porosty a způsobit výpadky v dodávkách elektřiny, upozornili meteorologové. Větrem mohou také vzniknout menší škody na budovách, hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Sníh, sněhové jazyky a závěje ztěžují řízení vozidel, varoval ČHMÚ. Mohou nastat komplikace se zásobováním či zdravotnickými službami.

Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, počítat s prodloužením doby jízdy a nezapomenout zimní výbavu. Do hor by si měli brát sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.