Muž, který vyhrožoval rodině střelce z filozofické fakulty, přiznal vinu. Zaplatil 15 tisíc korun

Státní zástupce odložil případ muže z Vysočiny, který vyhrožoval rodině střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. K činu se přiznal a zaplatil 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekl okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Policisté muže zadrželi den po střelbě a odebrali mu legálně drženou zbraň. Hrozily mu až tři roky vězení.

Policisté muže zadrželi v pátek 22. prosince, den po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. „Pachatel vyhrožoval, že vystřílí celou rodinu střelce z fakulty. V tomto případě jsme zajistili i jednu legálně drženou zbraň,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Kriminalisté případ řešili ve zkráceném řízení, muže podezírali z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. Za první trestný čin mu hrozil jeden rok vězení, za druhý až tři roky za mřížemi.

„Zkrácené přípravné řízení bylo ukončeno usnesením státního zástupce o podmíněném odložení podání návrhu na potrestání. Podezřelému byla stanovena zkušební doba v trvání 12 měsíců poté, co složil částku 15 tisíc korun jako peněžitou pomoc obětem trestné činnosti,“ informoval Špelda. Další z podmínek odložení případu je i přiznání viny.

Vyšetřovatelé řešili i výrok devatenáctiletého mladíka ze Sokolova, který krátce po střelbě zveřejnil na sociální síti fotografii airsoftové zbraně doplněnou anglickou frází, která v překladu znamená „teď je řada na mně“. Policisté ho po několika hodinách zadrželi, mladík mezitím fotku smazal s omluvou, že se jednalo o „hloupou srandu“.

Policie ho podezírala z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, případ také původně řešila ve zrychleném řízení. „Dozorující státní zástupkyně usoudila, že věc není vhodná na zkrácené řízení, a nařídila zahájit vyšetřování. Věc tudíž nebude rychle skončena,“ napsal ČT sokolovský okresní státní zástupce Petr Havlíček. Policisté by proto měli mladíka brzy obvinit.

Policie se podle posledních informací zatím zabývala 165 skutky, které mají návaznost na střelbu na filozofické fakultě. V 93 případech zahájila úkony trestního řízení, ve 12 z nich jsou ukončeny. Nejčastěji řeší schvalování trestného činu, nebezpečné vyhrožování, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. Čtyři lidi převezli policisté k psychiatrickému vyšetření. Nejméně tři muže už kriminalisté obvinili.