Policie řeší 156 případů souvisejících se střelbou na filozofické fakultě. Padla dvě obvinění

Policie se zabývá 156 případy, které souvisí se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Naposledy policisté obvinili osmadvacetiletého muže, který vyhrožoval vystřílením celé obce na Jindřichohradecku. Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner sdělil České televizi, že muž čelí obvinění ze šíření poplašné zprávy. Za schvalování střelby a podněcování k trestnému činu policie od konce prosince stíhá také dalšího muže z Kolínska.

„Do dnešního dne evidujeme celkem 156 případů. Úkony trestního řízení byly zahájeny v 88 případech,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

V jižních Čechách policie podle Matznera pověřuje „třináct závažných skutků, které mají nějakou souvislost s útokem na univerzitu v Praze“. Jednoho člověka již podle něj policisté obvinili. Upřesnil, že šlo o muže, který na sociální síti vyhrožoval vystřílením obce na Jindřichohradecku. Podle dřívějších informací byl dotyčný zadržen v Českých Budějovicích.

Matzner doplnil, že v dalších sedmi případech policie pracuje s konkrétními podezřelými osobami. „Nejčastěji jde o přečin šíření poplašné zprávy nebo nebezpečné vyhrožování,“ přiblížil.

Jihočeská policie v minulosti informovala také o zadržení osmapadesátiletého muže ze Strakonicka, který vyhrožoval vražděním na univerzitě. Tento případ je však zatím ve fázi prověřování, muž si tak dosud obvinění nevyslechl.

„Věc je ve stádiu prověřování věcně a místně příslušným policejním orgánem. Předpoklad skončení věci je v zákonné lhůtě dvou měsíců, tedy do konce měsíce února 2024,“ uvedla pro ČT Monika Čížková z Okresního státního zastupitelství ve Strakonicích, které případ dozoruje.

Od konce prosince stíhá v souvislosti s útokem středočeská policie také muže z Kolínska. „Bylo zahájeno trestní stíhání a to pro přečin schvalování trestného činu a podněcování k trestnému činu,“ uvedl vrchní komisař Středočeského kraje Pavel Truxa.

Střelec loni 21. prosince v budově Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem loňské vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.