Lidé uctili památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Rektorka s děkankou zapálily symbolický oheň

Události: Pieta za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (zdroj: ČT24)

U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se ve čtvrtek konal pietní průvod za oběti tragické střelby, při které zemřelo čtrnáct lidí. Akce s názvem Přenesení světla je první z řady aktivit Měsíce pro fakultu, které by měly vrátit univerzitní akademický život zpět na náměstí Jana Palacha.

Akci zahájilo procesí se svíčkami, které vyrazilo krátce před druhou hodinou odpoledne od Karolina na Ovocném trhu, historického sídla univerzity, na náměstí Jana Palacha. V čele průvodu šly rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková, spolu se studenty nesly lucernu se světlem z pietního místa.

Průvod měl symbolicky přenést světlo ze svíček, které lidé zapalovali před budovou rektorátu, k budově fakulty. Tam dorazilo procesí v půl třetí odpoledne. Následně se utvořil lidský řetěz, který symbolicky obejmul budovu, kde 21. prosince student zastřelil čtrnáct lidí.

V rámci akce byl také zapálen pietní oheň, který bude udržován po celý měsíc. Ve tři hodiny odpoledne se také v celé Praze 1 rozezněly zvony, které zvonily přesně čtrnáct minut jako symbolická připomínka čtrnácti obětí. Následně proběhlo vystoupení studentských pěveckých sborů.

Průvodu i pietě předcházely rovněž projevy rektorky Králíčkové a děkanky Lehečkové. Obě vyzvaly k sounáležitosti a vzájemné pomoci i postupnému návratu k akademické činnosti. „Budeme žít a budeme studovat dále. Naše akademická obec je zraněná, ale není zlomená,“ řekla Králíčková a dodala, že průvod je i symbolickou cestou k uzdravení.

Zmínila také, že orgány univerzity nyní hledají cesty, jak se FF UK bude moci vrátit ke svému akademickému životu a jak ho co nejdříve obnovit i v hlavní budově na náměstí Jana Palacha.

Lehečková poděkovala za pomoc ostatním fakultám. „Univerzita Karlova je jedním univerzitním společenstvím. (...) Další fakulty jsou tu pro nás a bez jejich neuvěřitelné pomoci a nasazení bychom situaci nezvládli,“ uvedla. „Stůjme při sobě nejen v těchto dnech, ale i v následujících dnech a měsících,“ dodala.

Uctění památky obětí střelby na FF UK (zdroj: ČT24)

Akce, na kterou dohlíželi policisté a organizátoři z řad studentů, se uskutečnila bez incidentů a v pietním klidu. Na místě byli i zdravotníci Českého červeného kříže. Průvodu se podle odhadu zpravodaje zúčastnilo jeden až dva tisíce studentů, někteří z nich se objímali či jinak projevovali smutek.

„Filozofická fakulta pokračuje, studenti jsou tady dál a nejsou tím ušlapaní do země,“ uvedl student filozofické fakulty a dobrovolník Jan Kolínský. 

Svíčky budou dále využity

Vstup do budovy Karolina pokrývají tisíce svíček, na místě jsou také květiny, plyšová zvířátka, vzkazy pro oběti či fotografie. Svíčky by se měly z místa odstranit v pátek dopoledne a budou použity na tvorbu připomínkového objektu pro pozdější pamětní místo, informovali v minulosti pořadatelé. Organizace průvodu se ujali zástupci studentských spolků Univerzity Karlovy.

„Větší akce se bude konat ve spolupráci s univerzitou 21. ledna v termínu měsíčního výročí tragické události a zároveň 16. ledna proběhne tradiční pietní akt k uctění památky studenta filozofické fakulty Jana Palacha,“ informovala také dříve Lehečková.

Češi v reakci na tragédii posílali univerzitě peníze. V Nadačním fondu Univerzity Karlovy je podle rektorky Mileny Králíčkové 73 milionů korun. Peníze budou podle ní použity na pomoc potřebným, nyní se využívají na akutní pomoc, počítá se ale i s pomocí následnou.