Ministryně Schillerová už slova o opoziční a senátorské špíně nepoužije. Rezignovat i omluvit se odmítla

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už slova o opoziční a senátorské špíně v parlamentu nepoužije, omluvit se ale nehodlá. Uvedla to na otázku ČT a také v pořadu Partie televize Prima. Odmítla výzvu senátora a místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina, aby kvůli citaci vzkazu, jejž jí kdosi poslal, rezignovala na vládní funkci.

„Je pro mě poučení, že takovou citaci už nepoužiji na půdě parlamentu,“ řekla ministryně. Připustila, že výrok byl „hodně silný“. „Expresivní výroky na půdě parlamentu si okamžitě začnou žít vlastním životem. Někteří si to začali vztahovat na sebe, to mě překvapilo. Už bych to nepoužila,“ uvedla Schillerová.

Výrok ale byl podle ní reakcí na absurdní, nedůstojnou a emotivní debatu ve sněmovně o senátním návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. „Atmosféra ve sněmovně byla velmi vypjatá, senátoři tam přednášeli emotivně šest hříchů prezidenta,“ dodala ministryně.  

Necítím potřebu se omlouvat, interpretovala jsem výrok občanů

Omluvit se Schillerová nehodlá. „Nezaznamenala jsem výzvy k omluvě. Necítím potřebu. Já jsem interpretovala výrok občanů, voličů. Neurazila jsem nikoho konkrétního, ani Senát, ani poslance. Interpretovala jsem výrok, který se týkal těch výroků na prezidenta, které tam byly probírány,“ zdůraznila pro ČT. 

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu řekl, že „není žádným překvapením, že paní ministryně není schopná reflexe“. Doplnil, že „zprávy od mravně narušených jedinců“ chodí každému politikovi, „ale nebývá zvykem, aby se s takovou citací ztotožnil a citoval ji“.

Výrok ministryně Kalousek označil za útok na demokratickou ústavní instituci. „V každé civilizované zemi by to byla stopka pro ústavní funkci. Budeme na to dál veřejnost upozorňovat. Tohle si prostě nesmí člen vlády v parlamentu dovolit,“ dodal.

Podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který byl hostem Studia ČT24, by si výrok měla ministryně „sama srovnat se svými zásadami.“

Czernin: Totalitní rétorika

Ministryně ve čtvrtek uvedla, že od lidí dostala různou formou vzkazy proti žalobě a o neužitečnosti debaty o ní. „A dokonce si dovolím – nepoužívám tvrdé výrazy – jeden z nich citovat: Je to opoziční a senátorská špína,“ uvedla.

Za výrok sklidila Schillerová kritiku od opozičních politiků. Podle Tomáše Czernina (TOP 09)„těmito výrazy častovali nacisté občany židovského původu a komunisté své politické protivníky“. „Je to rétorika totalitní,“ uvedl senátor a místopředseda TOP 09.