Atmosféra chvílemi nebyla důstojná, říká Valachová k debatě o ústavní žalobě

Kateřina Valachová: Atmosféra ve sněmovně nebyla důstojná (zdroj: ČT24)

Senátní žaloba na prezidenta Miloše Zemana pro porušení ústavy k Ústavnímu soudu nedorazí. Sněmovna ve čtvrtek nedala souhlas s jejím předložením. Návrh kromě poslanců ANO, KSČM a SPD nepodpořili ani poslanci ČSSD. Senátoři předložili telefonní seznam hříchů prezidenta, uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu sociálních demokratů Kateřina Valachová v pořadu Události, komentáře. Kritizovala také úroveň debaty ve sněmovně.

„Výsledek hlasování nebyl překvapivý. V podstatě se dá říct, že poslanci a poslankyně se rozdělili na opoziční a koaliční řady s výjimkou SPD, která se dlouhodobě netají tím, že fandí jakémusi prezidentskému systému, který vůbec v ústavě nemáme,“ uvedla Valachová.

„Musím říct, že se mi nelíbila vystoupení některých kolegů a kolegyň s kritikou a s expresivními a osobními útoky směrem k Senátu a k senátorům,“ prohlásila dále Valachová.

„Chvílemi atmosféra nebyla důstojná. Poslanecká sněmovna má respektovat Senát. Senát má možnost podat ústavní žalobu a my máme možnost a právo jí nedat souhlas, a to se také stalo,“ dodala. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) například ve sněmovně mluvila o zprávách, které dostávala. „Dokonce si dovolím, nepoužívám tvrdé výrazy, jeden z nich citovat. Je to opoziční a senátorská špína,“ řekla. Za tato slova ji řada poslanců kritizovala.

ČSSD by podpořila jinou podobu žaloby

Valachová zdůraznila, že senátoři mají právo předložit svou podobu ústavní žaloby, ale jejich návrh označila za telefonní seznam hříchů prezidenta. „Senátoři zahrnuli skutky, které se staly třeba před šesti lety, zároveň jedním dechem dodávají, že ta ústavní žaloba má být podána rychle. Také zahrnuli skutky, které se týkají různých funkčních období prezidenta. A to všechno vnáší do té žaloby pochybnosti,“ uvažuje Valachová.

„Můj osobní názor je, že kdyby šli tou cestou jmenování, nejmenování, neodvolávání ministrů, tak by byli úspěšnější,“ kritizuje poslankyně senátní návrhy ústavní žaloby s odkazem na spor o jmenování ministra kultury. Zeman se podle sociálních demokratů zachoval protiústavně pouze v případě, když otálel s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka a nechtěl jeho nástupcem jmenovat Michala Šmardu (oba ČSSD).

ČSSD by podle Valachové podpořila ústavní žalobu, pokud by obsahovala jeden skutek, tedy nejmenování ministra na návrh předsedy vlády. Poslankyně a předsedkyně stálé komise pro Ústavu ČR také uvedla, že menší vládní strana se bude snažit prosadit diskuzi o zpřesnění kompetencí politických aktérů v ústavě ještě v tomto volebním období.