Ministr Lipavský chce během českého předsednictví Evropské unii řešit pozastavení dovozu ropy z Ruska

Brífink po jednání ministrů zahraničí Central 5 (zdroj: ČT24)

Ministři zahraničních věcí pěti středoevropských zemí na zámku Štiřín u Prahy jednali o aktuální situaci na Ukrajině. Zabývali se také přípravami českého předsednictví v Radě EU či koronavirovou pandemií. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce během předsednictví pokročit v diskusi o pozastavení dovozu ropy z Ruska. Je potřeba minimalizovat styky s Ruskem, řekl.

Lipavský také uvedl, že Česko chce během předsednictví EU uspořádat dárcovskou konferenci na pomoc Ukrajině. Země dle něj potřebuje perspektivu brzkého vstupu do EU.

Neformální skupinu Central 5 (C5) tvoří vedle Česka Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Slovinsko. Založena byla v souvislosti se zvládáním koronavirové pandemie. Ministři zahraničních věcí skupiny naposledy jednali asi před půlrokem ve Vídni.

Zámek Štiřín v Kamenici u Prahy, který je majetkem státu a spravuje ho ministerstvo zahraničí, slouží jako hotel nebo místo pro státnické akce. Na zámku se například v roce 2018 sešli k neformální debatě členové tehdejší vlády ANO a ČSSD.