Ministerstvo dál řeší, koho pověří vedením IKEMu. Náměstka Malého prý prověřuje policie

Ministerstvo zdravotnictví dál řeší, koho po bývalém řediteli Michalu Stiborkovi pověří vedením Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Ondřej Jakob to uvedl v reakci na podezření, které ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy ohledně statutárního náměstka Jiřího Malého, jenž po Stiborkově rezignaci instituci vede. Stiborek rezignoval před dvěma týdny, v pondělí v IKEMu zasahovala policie. Prověřuje podezření z vydírání, korupce a manipulace veřejné zakázky.

„Profesor Malý vede nemocnici jako statutární zástupce. Od doby rezignace ředitele Stiborka řešíme, koho vedením pověříme. Předpokládám, že výsledek bude brzy znám,“ řekl mluvčí. Policie podle něj vedení ministerstva nekontaktovala, ani mu nepředala jako zřizovateli IKEMu žádné informace.

Podle zdrojů Seznam Zpráv je z údajného vydírání podezřelý kromě Stiborka i jeho náměstek Malý. Dříve server uvedl, že jde v případu mimo jiné o nátlak, kterému čelil emeritní přednosta kardiocentra IKEMu a současný senátor Jan Pirk (za TOP 09). Údajně mu ředitel hrozil falešnými kompromitujícími dokumenty.

V pondělí v IKEMu zasahovali příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v tiskové zprávě ten den uvedl, že úkony sloužily k získání důkazů a policie zatím nikoho nezadržela ani neobvinila.

Stiborek půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále

Stiborek rezignoval tento měsíc poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání. Bývalý šéf IKEMu v minulosti půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále, získal tím desítky milionů korun.

IKEM je příspěvkovou organizací přímo řízenou ministerstvem zdravotnictví. Je největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v Česku. Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu.