Lidé zasažení povodní mohou získat přes sedmdesát tisíc korun, řekl Jurečka

Postižení povodní mohou případně získat mimořádnou dávku až 72 900 korun. Podporu by mohly od úterka v terénu začít vyřizovat mobilní týmy úředníků. Peníze bude možné vyplatit přímo na místě, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dále vysvětlil, jaké možnosti mají lidé, pokud se kvůli povodním nedostanou do práce, jsou zavřené školy jejich dětí, případně nefunguje pošta, na které lze vyzvednout důchod.

„Jsme schopni reagovat na tři hlavní potřeby a poskytnout bezprostřední pomoc, když člověk je bez prostředků, přišel o střechu nad hlavou nebo jeho nemovitost je neobyvatelná,“ ubezpečil Jurečka.

Na překonání dopadů povodní mohou oběti získat případně až patnáctinásobek životního minima, tedy až 72 900 korun. Mimořádná okamžitá pomoc ale patří mezi dávky hmotné nouze. Pro jejich přidělení se tedy podle zákona zkoumá příjem a majetek i další skutečnosti.

Podle šéfky ministerské sekce dávek Ivy Merhautové (KDU-ČSL) se sice běžně majetkové a příjmové poměry posuzují, tentokrát ale budou úředníci vycházet z dané situace a podle ní budou rozhodovat.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka k mimořádné pomoci pro postižené povodní (zdroj: ČT24)

„Udělali jsme výklad, že nebudou mobilní týmy situaci prošetřovat. Lidé udělají čestné prohlášení a nadiktují do protokolu, že nemají žádné finanční prostředky a jsou v krajní nouzi,“ uvedla Merhautová.

Mobilní týmy úředníků by mohly do zasažených míst vyrazit v úterý. S ostatní agendou vypomohou pak úřadům z postižených regionů pracovníci v dalších částech republiky, uvedl ministr.

Znemožněná cesta do práce

Podle Jurečky má Česko dobře nastavené i právo pro případ, kdy lidé nemohou kvůli různým překážkám pracovat. Pokud se lidé nedostanou do práce kvůli povodni, zajištění svého domova či odklízení škod, mají nárok na neplacené volno.

Pokud nemohou pracovat, protože je firma třeba zatopená či nezíská po záplavách materiál, mají nárok na 60 procent svého průměrného výdělku, uvedla šéfka legislativy ministerstva Dana Roučková.

Rodiče předškoláků a školáků do deseti let, jejichž školky a školy jsou kvůli záplavě zavřené, mohou případně získat ošetřovné.

Důchody si lidé budou moci vybrat případně i v jiné poště, pokud jejich poštovní pobočka zůstane kvůli povodni zavřená.