TÉMA

Iva Merhautová

O náhradní výživné zažádalo během roku přes deset tisíc rodičů, část odradila složitá procedura

Úřady práce vyplatily za první rok fungování takzvaného náhradního výživného přes 107 milionů korun. Průměrná měsíční dávka na jedno dítě činila osmnáct set. Stát poskytuje dávku za rodiče, kteří neplatí alimenty, a peníze pak po nich vymáhá. Podmínkou pro přiznání náhradního výživného je, že výši alimentů schválil soud a rodič sám zahájil proces vymáhání. Právě složité podmínky však část rodičů samoživitelů od podání žádosti odradí.
5. 7. 2022|

Potřebujeme pomoc EU a evropské humanitární koridory, řekl Rakušan. Kapacity ubytování pro běžence nestačí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl po pondělním jednání Ústředního krizového štábu, že kapacity ubytování běženců z Ukrajiny už narážejí v České republice na svůj strop a bude nutná pomoc Evropské unie. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude vláda ve středu jednat o výši solidárního příspěvku, který lidé dostanou za ubytování uprchlíků.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 00:13|

Ministerstvo vydalo přes 120 tisíc víz pro uprchlíky. Pražské ubytovací kapacity jsou vyčerpané

Počet uprchlíků v Česku stále roste, na cizinecké policii nebo v asistenčních centrech se jich ke čtvrteční půlnoci zaregistrovalo téměř 90 tisíc. Situace v Praze je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vážná. Volné kapacity k ubytování jsou vyčerpané, vedení města proto už připravilo nouzové řešení. Také Jihomoravský kraj přestal ubytovávat uprchlíky v hotelích a připravuje provizorní lůžka na brněnském výstavišti. Úřady práce už dostaly téměř čtyřicet tisíc žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci. Nové podmínky pro ukrajinské běžence v pátek schválila Poslanecká sněmovna.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 23:03|

Noví ministři se seznamují s resorty, končí první náměstci

Šéf lidovců Marian Jurečka dočasně převzal vedení ministerstva zemědělství, předal mu ho Miroslav Toman (ČSSD), který resort dosud řídil. Sám Jurečka je ministrem práce a v pondělí již rozhodl o prvních personálních změnách, mimo jiné i na pozici náměstků. Podobně už postupovali i šéfové resortů zahraničí nebo školství. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak řeší kromě náměstků také nového předsedu Nejvyššího správního soudu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 21:36|