Letní dovolená často přináší stres z cesty. Dopravní experti radí dobře plánovat a dodržovat přestávky

Události: Cesta na dovolenou (zdroj: ČT24)

Únava řidičů bývá příčinou každé desáté dopravní nehody. Na dálnici každé páté. Právě nyní před letními prázdninami na to upozorňují zástupci BESIP, kanceláře pojistitelů a platformy Vize 0. Dopravní psychologové tak radí cestu k moři včas a dobře naplánovat.

Letní dovolená často začíná stresem z cesty. Podle dopravní psycholožky Lenky Čermákové je tak zásadní plánování. „Rodina si má sednout a říct, jak to bude probíhat, kudy pojedeme, co tam bude, jaká tam mohu být úskalí,“ vysvětluje. 

Aktuální informace je možné získat i během jízdy – například na informační lince 800 280 281. I bezproblémová cesta ale může podle dopravních expertů řidiče rychle unavit. „Když pojedete čtyři hodiny v kuse jako řidič, tak vzrůstá riziko, že zaviníte dopravní nehodu až na dvojnásobek, pokud byste jeli šest hodin v kuse, tak riziko vzrůstá až osminásobně,“ podotýká Roman Budský z Vize 0. „Všichni víme, jaké jsou příznaky únavy, prostě to ignorujeme,“ dodává Čermáková.  

Dodržovat rychlosti i přestávky

V Chorvatsku Češi nejčastěji dostávají pokuty za rychlou jízdu. Budský radí také zejména v Rakousku dávat si na dálnici pozor na dodržování rychlostních limitů v případě, že je značka omezující rychlost doplněna písmeny IG-L. „V tomto případě jsou postihy výrazně přísnější, postih může dosáhnout až tisícovek eur,“ podotýká. 

Na dálnici se policie zaměřuje i na únavu. Sankcí je kromě jiného osmidenní zákaz řízení. „Ptáme se, jak jsou dlouho na cestě. Ale i sugestivně posuzujeme, jestli skutečně zastavili a odpočinuli si, nebo jestli jedou v kuse příliš mnoho kilometrů z Česka do Chorvatska,“ uvedl ředitel policejního oddělení Primorje-Gorski Kotar Hari Brnad. Podle Budského má unavený řidič tendenci kličkovat. 

V případě nehody nebo poruchy na voze by pak měli řidiči vždy volat svoji asistenční službu. Data z let 2021 a 2022 ukazují, že se počet takových případů a volání nejen v Chorvatsku zvyšuje. „Na zelené kartě je uvedené číslo na asistenční společnost, která funguje prakticky nonstop,“ podotýká obchodně-produktový ředitel Global Assistance Aleš Marcol.

Letos poprvé bude navíc přímo v Chorvatsku působit i česká asistenční služba. Základnu bude mít ve Splitu.