Za dovolenou si letos Češi připlatí doma i v zahraničí

Události: Vyšší ceny dovolených v Česku i v zahraničí (zdroj: ČT24)

Při výběru letní dovolené budou muset Češi sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně zdražilo vstupné, jídlo i ubytování. Ceny dovolených v tuzemsku vzrostly dle Českého statistického úřadu v porovnání s loňským květnem o 17,8 procenta. Zatímco některé prázdninové destinace se plní, jinde mají obsazeno jen částečně. Lze proto očekávat, že někde provozovatelé ceny pobytů ještě budou upravovat. Letní dovolená podraží i ve Středozemí, v průměru asi o desetinu. Zatímco v Itálii, Španělsku nebo Řecku stouply ceny o šest až osm procent, v Chorvatsku je to až o čtrnáct. Finančně nejlépe v porovnání s uplynulým rokem tak vychází Bulharsko a Turecko, kde stojí dovolená zhruba stejně jako loni.

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře jen za letošní půlrok navštívilo téměř osmdesát tisíc turistů. To je o čtyřicet procent více než vloni, a za vyšší vstupné. „Zdražili jsme o dvacet korun na plném vstupném a sníženém pro seniory a pro studenty. Pro děti jsme zdražili jen o deset korun,“ sdělila vedoucí provozu památek z chrámu svaté Barbory Kristýna Drahotová. Děti do šesti let mají vstup zdarma.

Zdražovaly i restaurace. Zatímco vloni stálo v kutnohorském hotelu Mědínek polední menu 170 korun, letos je to až 210. „Bavíme se o energiích, o personálních nákladech, o dodavatelích,“ zdůvodnil ředitel hotelu Adam Tůma. Zájem o stravování v restauraci je tak menší. Stejně tak i o ubytování. „Oproti loňské sezoně, kdy probíhal pocovidový boom a která byla opravdu extrémně silná, obzvláště v letních měsících, se k dnešnímu dni pohybujeme okolo deseti až patnácti procent minus. To znamená, že pořád čekáme na nějaké lastminutové rezervace,“ řekl Tůma.

Na klienty čekají i v kempu v Malešově. Ti přijíždí hlavně o víkendech. „Máme méně jednotlivců, ale zároveň k nám začalo jezdit více cizinců. Největší obsazenost máme v červenci a v srpnu,“ nastínila provozní kempu Anna Lánská.

Výkonný ředitel Slevomatu Ladislav Veselý radí, že pokud chtějí lidé ušetřit, měli by volit termíny mimo víkendy a svátky. „Teď vidíme velký zájem o prodloužené víkendy v červenci, takže si pokud možno vezměte dovolenou o pracovních dnech a využijte toho, že ty hotely jsou v létě pořád ještě spíš prázdné,“ doporučil. U některých jsou podle Ladislava Veselého důvodem i přemrštěné ceny. Odhaduje, že provozovatelé těch ubytovacích služeb, o které je letos menší zájem, budou muset ceníky do léta ještě upravit.

Slabá měna i nové euro

Lidé si ale letos připlatí i za dovolenou v zahraničí. „U Chorvatska, které k letošnímu roku zavedlo euro, se to meziroční zvýšení cen pohybuje nad deseti procenty, kolem nějakých dvanácti čtrnácti procent,“ vyčíslil Jan Bezděk z Asociace cestovních kanceláří. Káva stojí v průměru 36 korun, v turisticky oblíbených destinacích ale přijde i na devadesát. Za pizzu si restaurace naúčtuje nejčastěji od 240 do 290 korun.

Vzhledem k tomu, že v Turecku inflace loni přesáhla osmdesát procent, v přepočtu na koruny jsou tamní ceny relativně stabilní. Některé potraviny a suvenýry, například na trzích, v přepočtu na koruny dokonce mírně zlevnily. Například litr a půl vody vyjde na sedm korun, pizza na 175 až 210 a kebab od padesáti do devadesáti korun. V řadě obchodů lze platit dolary i eury.

Zhruba s osmiprocentním zdražením musejí počítat i turisté v Řecku. Ceny se ale liší ostrov od ostrova.

„Bulharsko je jednou z těch destinací, která obecně vychází velmi výhodně. I třeba když člověk porovnává ceny v tamních obchodech, restauracích, tak jsou podobné těm v České republice. Navíc ani to zdražení tam nebylo tak výrazné,“ řekl Bezděk.

Zástupci cestovních kanceláří tvrdí, že letos bude jen minimum zájezdů, které se budou prodávat na poslední chvíli. Tři čtvrtiny dovolených u moře jsou totiž už vyprodané nebo rezervované. Dovolené typu last minute by tak mohly oproti katalogové ceně zlevnit o desetinu až pětinu.

Ceny benzinu

Nejvíce Čechů tráví letní zahraniční dovolenou v Chorvatsku. Loni jich tam vyjelo na 850 tisíc. Dalších 630 tisíc navštívilo Slovensko a přes půl milionu Itálii. Právě do těchto států Češi cestují nejčastěji autem, a tak jsou důležitou otázkou aktuální ceny benzinu a nafty v těchto destinacích. V Chorvatsku řidiči nakoupí pohonné hmoty nejlevněji. Litr benzinu stojí euro a 37 centů, v přepočtu na koruny to je 32,60. Levněji než v Česku je i v Polsku. Na Slovensku a Rakousku řidiči tankují zhruba za stejnou cenu jako v tuzemsku.

Naopak Itálie a Německo jsou pro české řidiče dražší. Nejvíce peněz ale bude stát cestování autem po Islandu. To je ve spojení s leteckou dopravou na místo u Čechů čím dál populárnější. Nejlevnější, co do nákupu pohonných hmot, je v Evropě Turecko.