Na letní dovolenou mohou Češi do Chorvatska poprvé bez hraniční kontroly. V zemi zaplatí eurem

Události: Do Chorvatska na léto poprvé bez hraniční kontroly (zdroj: ČT24)

Už za tři týdny vyrazí do Chorvatska tisíce českých turistů. Letošní sezona u Jadranu přináší hned dvě důležité změny. Po deseti letech v Evropské unii vstoupilo Chorvatsko do schengenského prostoru a zrušilo tedy kontroly na hranicích. Zároveň se stalo součástí eurozóny, a tak po 29 letech přešlo z kun na eura.

Kontroly na slovinsko-chorvatské hranici oficiálně skončily letos 1. ledna. Zbyly tam už jen dvě celní budky a kamery na monitorování dopravy. I tak ale úřady upozorňují, že každý přijíždějící návštěvník musí mít u sebe doklad totožnosti – nejlépe pas nebo občanský průkaz. Ostatně jako při jakékoliv jiné cestě po schengenském prostoru. Platí to i pro děti.

„Chorvati se těší na to, že využijí plných výhod Schengenu, že zjednoduší přístup turistům do své země. Koneckonců i poprvé se tady letos platí eurem. Takže to jsou dva benefity a Chorvaté sami podle informací od našeho pana velvyslance se připravují na absolutně rekordní sezonu,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Cesta k Jadranu by měla být o prázdninách bez větších komplikací. Velké opravy silnic nikde na trase silničáři neplánují. Štáb ČT vyrazil do Chorvatska v pátek – zdrželo ho jen několik dopravních omezení. Komplikace silničáři a policisté očekávají u největší mýtné brány Zahřeb–Lučko. I proto tam rozšířili jízdní pruhy. Cena mýta je na stejné úrovni jako vloni. Snadnější průjezd zajistí krabičky ENC a platba kartou.

90’ ČT24: Startuje sezona letních dovolených (zdroj: ČT24)

Ceny pohonných hmot jsou na úrovni těch českých. Na dálnici i ve městech se nafta prodává v přepočtu za necelých třicet, benzin za bezmála 32 korun.

Ceny v obchodech, restauracích a službách rostou pomaleji než v Česku. Inflace je v Chorvatsku kolem devíti procent. Apartmán pro čtyřčlennou rodinu se za noc pohybuje v rozmezí od šedesáti do dvou set eur. Rozhodující je lokalita a termín.

Stravovat se jen v restauracích znamená pro jedince například dát za snídani kolem deseti, za oběd pětadvaceti a večeři i pětatřiceti eur. I proto řada turistů volí nakupování v supermarketech.