Lék pro diabetiky zneužívají zdraví, aby zhubli. Ministerstvo už omezilo jeho předepisování

Mánie kolem takzvaných injekcí na hubnutí dorazila i do Česka. Lék Ozempic, který je primárně určený pro diabetiky, ale zároveň pomáhá snižovat hmotnost, tak bude mít na tuzemském trhu problémy s dostupností po celý rok. České televizi to sdělil výrobce přípravku společnost Novo Nordisk. Kvůli masivnímu rozšíření léku mezi nediabetiky omezilo ministerstvo zdravotnictví jeho předepisování. Užívání léku už dříve přiznaly celebrity jako Elon Musk nebo Kim Kardashian.

Aby se jí podařilo zhubnout, předepsal Iloně její ortoped lék Ozempic. Ten je sice určený k léčbě diabetu, vedlejším účinkem je ale také snížení váhy.

„Cvičit nemůžu kvůli operacím kolene, stravou mi to nejde. Zhubla jsem díky tomu a neměla jsem hlad. Hned po měsíci užívání ale přišel výpadek a doktor mi ho odmítl znovu napsat, protože nemám cukrovku. Na obezitologii mi ho v době výpadku taky odmítli poskytnout,“ popisuje své zkušenosti třiačtyřicetiletá Ilona z Mostu, která trpí obezitou druhého až třetího, tedy nejvyššího, stupně. Diabetička ale není, a tak na lék aktuálně nedosáhne. A to ani kdyby si za něj chtěla zaplatit.

Podobně jako Ilona se snaží shodit kila pomocí přípravku Ozempic statisíce lidí po celém světě. Kvůli masivnímu zájmu o lék ale jeho výrobce nezvládá poptávku uspokojovat, přípravek tak chybí i pro diabetiky. Po dubnovém dvoutýdenním výpadku se navíc počítá s jeho nedostatkem i po zbytek letošního roku.

Jen pro diabetiky

Ministerstvo zdravotnictví proto nově omezilo jeho předepisování mimo zdravotní indikaci. Na Ozempic tak nyní dosáhnou pouze diabetici s BMI nejméně 35 a hodnotou hemoglobinu 60 a více, kterým je plně hrazen. Lék také mohou nově předepisovat pouze diabetologové a endokrinilogové.

„Důvodem nedostatku je vysoká poptávka po léčivém přípravku, kterou držitel rozhodnutí o registraci není schopen zcela uspokojit. Problém umocňuje i nárůst předepisování léčivého přípravku pro pacienty užívající tento léčivý přípravek na podporu hubnutí,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Zhubnout před létem

V posledních měsících ale přípravek Ozempik hojně používají i osoby, které netrpí žádnými zdravotními komplikacemi a chtějí pouze zhubnout pár kil. Na sociálních sítích tak poměrně nedávno vznikly uzavřené skupiny, ve kterých uživatelé sdílí své zkušenosti. „My ho takto bereme s kolegyněmi z práce třeba před létem, když chceme pár kilo dolů. A účinkuje perfektně,“ píše členka skupiny Erika. Aplikace léku je podle uživatelů bezbolestná, a to i přesto, že si jej píchají do oblasti břicha.

Podle přednosty Centra diabetologie IKEM Martina Haluzíka zatím nebyly nežádoucí účinky u osob s běžným BMI přesně zjištěny. A to hlavně kvůli tomu, že se testovací studie prováděly u osob s nadváhou. „U osob bez nadváhy jsou nežádoucí účinky většinou stejné, jako u těch s nadváhou – nejčastěji je to pocit na zvracení, průjem nebo zácpa či bolení břicha,“ uvedl dále diabetolog a dodal, že osoby s nižším BMI by měly vždy hubnout přirozeně, nikoliv za pomoci léků.

Přípravek Ozempik je určen primárně pro pacienty léčící se s diabetem druhého typu – těm pomáhá snižovat a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Jeho užívání vede ale díky účinné látce semaglutidu také ke snižování tělesné hmotnosti. V praxi ho tak mnozí lékaři předepisovali i takzvaně off label – tedy mimo oficiální indikaci – k léčbě obezity.

Společnost Novo Nordisk, která lék vyrábí, informovala lékaře v dubnu o ohrožení jeho dostupnosti. Zároveň doporučila, aby byli pacienti užívající přípravek převedeni na jinou léčbu. „Zvýšená globální poptávka po přípravku způsobuje jeho krátkodobé výpadky, které mohou podle očekávání pokračovat po celý rok 2023. Přestože se dodávky nadále navyšují, není jisté, kdy budou dostatečné k plnému pokrytí současné poptávky,“ uvedla k situaci víceprezidentka a generální manažerka společnost Novo Nordisk Daniela White.