Světový den diabetu připomíná, že léčba i diagnostika cukrovky výrazně pokročily

Je Světový den diabetu (zdroj: ČT24)

Na pondělí 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V Česku žije s touto nemocí více než jeden milion lidí, ve většině případů se jedná o cukrovku II. typu. Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány. Může tak dojít například k selhání ledvin, takzvané diabetické noze nebo postižení očí. Právě s diagnostikou zraku má nově pomoci přístroj v ambulancích diabetologů.

Jednou z častých komplikací diabetu je postižení zraku. Jedná se o diabetickou retinopatii, kdy u pacienta dochází k poškození sítnice. Právě zrak mohou nyní někteří diabetologové vyšetřit i přímo ve své ambulanci, aniž by pacient musel docházet do oční ambulance. 

Přímo u diabetologa si může nechat vyšetřit zrak například Karolína Peterková, která s cukrovkou žije už 23 let. Jedná se o vyšetření očního pozadí, které dokáže změny na sítnici odhalit. „Tady (na diabetologii) mi hlavně nemusí rozkapávat oči, takže můžu přijet autem, můžu potom jít do práce a fungovat celý den,“ popsala pacientka. 

Moderní přístroj je schopný rozpoznat různá poškození oka a vyšetření hradí pojišťovna. Každá diabetologická ambulance ale takový přístroj nemá, jejich počet však postupně roste. Právě díky tomu může zdravotník odhalit vadu očí rychleji.

Základem úspěchu je včasná diagnostika

„Pokud ji (diabetickou retinopatii) diagnostikujeme a včas odešleme pacienta k očnímu lékaři, tak má obrovskou šanci na to, že mu oční lékaři v České republice zachrání těžké postižení zraku nebo zrak jako takový,“ uvedl diabetolog III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jan Šoupal.  

Diabetes I. i II. typu patří mezi nejčastější choroby v zemi a nemocných stále přibývá. Z dat národního zdravotnického registru vyplývá, že v Česku bude v roce 2030 žít 1,3 milionu lidí s cukrovkou. Podle českých odborníků lidé vážnost cukrovky mnohdy podceňují, protože prvotní projevy nebolí, závažné komplikace tak vznikají skrytě. Je proto nutné chodit na doprovodná vyšetření.

Novinky v léčbě

Aby se vážným pozdním komplikacím předešlo, je nutná správná kompenzace cukrovky. Dnes už pokročila léčba nejen těchto komplikací, ale i léčba samotné nemoci. Jde zejména o možnosti, jak udržet hladinu krevního cukru v přijatelných hodnotách. 

V tomto směru výrazně pomáhají inzulinové pumpy a také senzory na kontinuální měření hladiny cukru v krvi, takzvané glykemie. Senzory měří hladinu nepřetržitě, některé dokonce dokáží ovládat i samotnou inzulinovou pumpu tak, aby dávkovala jenom tolik inzulinu, kolik pacient potřebuje, ale také aby v případě potřeby přestala na určitou dobu inzulin dávkovat úplně.

Jde tedy o jakousi funkci „umělé slinivky“. Lidé s těmito smart systémy dosahují výrazně lepších výsledků než pacienti, kteří si měří glykemii glukometrem a inzulin podávají injekčně.