Tableta místo injekce pro diabetiky. Kanadští vědci pracují na inzulinovém léku podávaném ústně

Studio 6: Inzulin v tabletě (zdroj: ČT24)

Kanadští vědci z Univerzity Britské Kolumbie vytvořili inzulinový preparát, který tělo při ústním podání vstřebává podobně, jako při použití injekce. Přípravek zatím testovali na laboratorních potkanech. Lék by usnadnil život milionům lidí trpících diabetem.

Tableta není určená k polykání, ale vloží se mezi dáseň a tvář, kde se rozpustí a vstřebá. Ústní podání inzulinu se dosud neosvědčilo, protože inzulin se v žaludku rychle rozloží a vstřebá se ho jen velmi malé množství. 

„Zkoušelo se to už několik let po objevu inzulinu, musela se ale podávat velmi vysoká dávka,“ vysvětluje přednosta Centra diabetologie pražského IKEMu Martin Haluzík.

U nové tablety bude podle něj potřeba vyřešit problém s dávkováním. „Inzulin se musí dávkovat poměrně přesně, museli bychom mít velké množství různých typů tablet s různou dávkou,“ říká. Vzhledem k tomu, že zatím vědci testovali preparát pouze na potkanech, k použití u pacientů podle něj ještě povede dlouhá cesta. 

Počet pacientů s diabetem v ČR
Zdroj: ČT24

Moderní trendy

Přípravek by usnadnil život asi milionu českých pacientů s cukrovkou. Na celém světě trpí diabetem prvního a druhého typu podle odhadů asi půl miliardy lidí.

Podle Martina Haluzíka je nejmodernějším trendem při podávání inzulínu kombinace takzvané inzulinové pumpy se senzorem, který je zaveden do podkoží, který komunikuje s pumpou a pomocí zapojení inteligentního algoritmu řídí podávání inzulínu. „Snaží se tak imitovat způsob, jakým se u zdravého člověka uvolňuje inzulin ze slinivky,“ popisuje Haluzík.  

Ve vývoji je podle něj přípravek, který by se injekčně podával jen jednou týdně, což by pro pacienty bylo komfortnější, než podávání jednou denně jako dosud. 

Příznaky cukrovky zejména 1. typu
Zdroj: ČT24

Důležitost prevence

Haluzík varoval před přehlížením příznaků cukrovky druhého typu, které jsou méně nápadné než příznaky diabetu prvního typu. „Může to být jen únava nebo neurčité typy příznaků,“ vysvětluje. „Všichni ve středním a starším středním věku bychom měli chodit na preventivní prohlídky, protože jediný způsob, jak můžeme diagnostikovat cukrovku druhého typu včas, je alespoň jednou za rok jít na krevní odběr a jeho součástí by mělo být změření hladiny cukru v krvi,“ apeluje Haluzík. 

Diabetes druhého typu je označován za civilizační chorobu a souvisí s životním stylem a také například s obezitou. Haluzík upozornil, že nejdůležitější součást prevence je zařadit do denního režimu pravidelnou fyzickou aktivitu, stejně jako pravidelný zdravý spánek a zdravé jídlo.