Kvůli zakázkám CzechTourismu policie stíhá už dvanáct lidí a stále prověřuje ministryni Dostálovou

UDÁLOSTI: Policie v kauze CzechTourismu stíhá dvanáct lidí (zdroj: ČT24)

Kvůli zakázkám státní agentury pro podporu cestovního ruchu CzechTourism policie stíhá už dvanáct lidí, detektivové se soustřeďují na údajné úplatky za více než tři a půl milionu korun. Z policejních dokumentů také vyplývá, že vyšetřovatelé samostatně stále prověřují ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO). Ta říká, že se ničeho nedopustila a o vývoji v kauze nic neví.

Podle vyšetřovatelů docházelo na CzechTourismu k pochybnému nakládání s penězi, když podnikatelé usilující o dotace na sportovní či kulturní akce získávali tuto finanční podporu pomocí úplatků. Poslední transakce popsali policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu v minulých měsících.

„Došlo k zahájení trestního stíhání dalších dvou fyzických osob, a to pro trestný čin podplacení,“ potvrzuje mluvčí národní centrály Jaroslav Ibehej.

Celkem tak v současnosti čelí obvinění už dvanáct lidí, přičemž jako příjemce úplatků policie stíhá bývalého vedoucího úředníka agentury Aleše Pangráce. Podle kriminalistů ovládal firmy, které skrytě inkasovaly provize ze zakázek.

„Podezřelý Pangrác má přímý majetkový prospěch prostřednictvím společností Alapa a Clever,“ stojí v soudním povolení k prohlídkám bytových i nebytových prostor.

Dalším z obviněných je náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS). V minulosti podle detektivů poslal peníze firmě ovládané Pangrácem. Mělo jít o provizi za dotaci poskytnutou na sportovní akci, kterou organizoval. „Necítím jakékoliv pochybení v této věci,“ prohlašuje.

Dostálová: Kolem mě se neděje nic

Detektivové se stále zabývají také možnou rolí ministryně Kláry Dostálové, u které v roce 2018 provedli domovní prohlídku. V samostatném řízení prověřují, zda se mimo jiné nedopustila zneužití pravomoci v souvislosti s dotacemi pro firmy Autodrom Most a Československý motorsport, za nimiž měl stát závodník Stanislav Matějovský.

„(…) bylo vyloučeno k samostatnému trestnímu řízení jednání spočívající v ovlivňování udělování veřejných zakázek prostřednictvím CzechTourism subjektům navázaným na osoby Stanislava Matějovského a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové,“ stojí v policejním záznamu o Pangrácově stíhání.

Sama ministryně nicméně uvádí, že „má klid“. „Jsem si jistá, že jsem nic neprovedla, takže se o tu kauzu nezajímám a nikdo se nezajímá o mě,“ uvádí. „Nejsem nijak informována, jak se kauza vyvíjí dál. Kolem mě se neděje nic.“

Policie chce tento měsíc dokončit výslechy svědků a obviněných, následně pak detektivové rozhodnou, zda navrhnou státnímu zástupci, aby podal obžalobu.