Policie obvinila deset lidí kvůli podezření z korupce v agentuře CzechTourism

Policie stíhá deset lidí kvůli zakázkám pro CzechTourism (zdroj: ČT24)

Policie začala stíhat deset lidí kvůli veřejným zakázkám zhruba za 27,3 milionu korun, které zadala státní agentura CzechTourism. Bývalého manažera jednoho z odborů české centrály CzechTourismu obvinili kriminalisté z manipulací s tendry, dalších devět lidí z podplácení. Ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO) vyčlenila k samostatnému vyšetřování.

„Celková výše zdokumentovaných poskytnutých úplatků činí 3,5 milionu korun,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Policie podle něj zadržela loni v září 12 lidí, nyní obvinila deset z nich. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Někdejší manažer v agentuře Aleš Pangrác se podle kriminalistů dopustil trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození cizích práv a přijetí úplatku. Ostatní začali kriminalisté stíhat za zločin podplacení.

Pangrác byl do loňska šéf jednoho z klíčových odborů v agentuře CzechTourism. Podle detektivů ovládal nastrčené firmy, které skrytě inkasovaly provize ze zakázek. „Podezřelý magistr Pangrác má přímý majetkový prospěch prostřednictvím společností Alapa a Clever.“
Policisté tvrdí, že zmíněné firmy neměly žádné zaměstnance a fakticky nevykonávaly žádnou činnost.

Sám Aleš Pangrác dostal hned po vypuknutí aféry výpověď. Agentura CzechTourism má od počátku roku nové vedení. „Připravujeme akční plán, abychom měli stoprocentní jistotu, že se to nemůže opakovat. Ale myslím, že pravidla byla nastavená i v minulosti a jedná se o jeho osobní selhání,“ uvedl nový ředitel Jan Herget.

Mezi dalšími obviněnými jsou i spolumajitelé reklamní agentury YASHICA se sídlem v Třebíči. Firma dostávala od CzechTourismu zakázky na propagaci.

Případ ministryně Dostálové řeší policie samostatně

Policisté kvůli případu zasahovali v listopadu na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu. Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřovali i ministryni Kláru Dostálovou (za ANO), která měla CzechTourism na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Podle informací České televize řeší kriminalisté její případ samostatně.

„Od té doby se mnou z Policie České republiky nikdo nemluvil. Pouze mi vrátili počítač. Informace mám jenom z médií. Kontrolní systém už je v agentuře CzechTourism nastaven a uskutečnila se veřejnoprávní kontrola. Nastavení opatření má za úkol nový pan ředitel,“ uvedla pro Českou tiskovou kancelář ministryně Dostálová.