Z CzechTourismu odešel ředitel, kterého podezírá policie v kauze s Dostálovou. Skončil kvůli auditu, tvrdí agentura

UDÁLOSTI: Detektivové podezřívají Kláru Dostálovou a Aleše Pangráce (zdroj: ČT24)

Ředitelka agentury CzechTourism propustila šéfa odboru regionálního partnerství Aleše Pangráce. Toho policisté podezírají v případu údajného „nehospodárného a klientelismem poháněného nakládání s rozpočtovými prostředky“. Z toho, že s ním spolupracovala, je podezřelá i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). CzechTourism vysvětluje vyhazov vysoce postaveného manažera výsledky auditu v agentuře.

Jméno agentury CzechTourism se sice poslední měsíc skloňuje hlavně kvůli policejní razii v jejím sídle a na ministerstvu pro místní rozvoj, ale kromě policistů se na její fungování zaměřili i auditoři. A zatímco policisté zatím konečné slovo neřekli a vše se pohybuje v rovině podezření, audit již přinesl konkrétní výsledky v podobě konce Aleše Pangráce.

Vyhazov dostal bývalý šéf odboru regionálního rozvoje a B2B vztahů krátce poté, co se na něj ptala Česká televize v souvislosti s informací o policejním vyšetřování. Podle mluvčí CzechTourismu Renaty Kasalové je ale příčinou skutečně audit. „Výsledky byly bohužel tak závažné, že paní ředitelka neměla jinou možnost než s ním pracovní poměr zrušit,“ uvedla.

Policisté v žádosti o listopadovou domovní prohlídku psali, že Pangrác má „přímý majetkový prospěch“ ze zakázek CzechTourismu prostřednictvím dvou společností, které podle vyšetřovatelů skrytou formou inkasovaly provize. Sám odvolaný ředitel se k policejním podezřením nechce vyjadřovat. „Na tohle nemohu odpovídat,“ uvedl.

Aleš Pangrác není jediný, koho policisté v případu podezírají. Kauza se týká i ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, která ještě jako náměstkyně předchozí ministryně pod sebou přímo měla CzechTourism. Policie se domnívá, že s Pangrácem spolupracovala a rozhodovala jeho prostřednictvím „zprostředkovaně, mimo standardní úřední postup“ o vynakládání peněz.

Sama ministryně se podezření brání. „Já nebyla zodpovědná za konkrétní smlouvy, nic jsem nepodepisovala. Jsme tam z pozice, že jsme zřizovatelem agentury CzechTourism,“ ujistila. Ke kauze se vyjádřila i při interpelacích v Poslanecké sněmovně, kde odmítla, že by došlo k nehospodárnému vynakládání prostředků. Zároveň dodala, že kvůli podezřením neodstoupí. K tomu ji vyzvali politici opozičních stran ODS a TOP 09.