Kauza CzechTourism: Ministryně Dostálová patří k hlavním podezřelým

Kauza CzechTourism: Ministryně Dostálová patří k hlavním podezřelým (zdroj: ČT24)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a bývalý vysoce postavený manažer agentury CzechTourism Aleš Pangrác jsou hlavními podezřelými v kauze, kvůli které zasahovala policie na ministerstvu. Česká televize získala nové informace o pozadí případu, ze soudního příkazu k domovním prohlídkám vyplývá, že Dostálová v době, kdy byla ještě náměstkyní, měla podle vyšetřovatelů rozhodovat o vynakládání peněz ve prospěch vyvolených osob, a to mimo standardní úřední postup.

Když policisté v listopadu rozpoutali razii na ministerstvu pro místní rozvoj a v agentuře CzechTourism, přišli s povolením k prohlídce i domů k ministryni Kláře Dostálové, jak potvrdila i ona sama. Ze soudního dokumentu vyplývá, že právě ona je podezřelá z dotačního podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Prověřované trestné činnosti se měli v průběhu roku 2016 dopustit Ing. Klára Dostálová jakožto náměstkyně ministryně pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ministerstva pro místní rozvoj České republiky…,“ stojí v dokumentu, který má Česká televize k dispozici.

Dalšími podezřelými jsou čerstvě odvolaný ředitel odboru regionálního partnerství v agentuře CzechTourism Aleš Pangrác a podnikatel, který se podílel na prezentaci závodů na okruhu v Mostě. Agentura, kde Pangrác donedávna pracoval, pod ministerstvo pro místní rozvoj spadá a Dostálová ji z pozice náměstkyně pro regionální rozvoj měla na starost.

Sama Klára Dostálová poté, co k ní domů přišli policisté, domovní prohlídku potvrdila. „Policie byla ráno u mě doma s dotazem, zda mám doma služební techniku. Řekla jsem, že ano, všechno jsem vydala, policie to převzala a odjela,“ uvedla.

Dostálová však ujišťuje, že je nevinná. „Jsem si absolutně jistá, že jsem nic špatného neudělala,“ zdůraznila. 

Podezřelé jsou smlouvy za 38 milionů

Podle soudního dokumentu má ale policie důkazy o sofistikované trestné činnosti. Vyšetřovatelé tvrdí, že nynější ministryně rozhodovala „o vynakládání rozpočtových prostředků CzechTourismu ve prospěch vyvolených osob zprostředkovaně, mimo standardní úřední postup“. Konkrétně považují za podezřelé smlouvy celkem za 38 milionů korun.

Nic takového ale Klára Dostálová nepřipouští. Za nesmysl považuje již to, že by byla podezřelá z dotačního podvodu. „CzechTourism dotace nikdy neposkytoval,“ upozornila. Podporu akcí – tzv. eventů – poskytovala podle ní agentura na základě smluv. „My jsme dokonce zavedli transparentní kritéria na výběr eventů, aby se tzv. nemohly leštit kliky na CzechTourismu. Všechny akce prošly legitimním vyhodnocením,“ podotkla.

Policie však své tvrzení podkládá důkazy, například výpisy z bankovních účtů. „Mimo jiné prostřednictvím zajištění rozsáhlého množství informací podléhající bankovnímu tajemství (…) bylo toto podezření z nehospodárného a klientelismem poháněného nakládání s rozpočtovými prostředky agentury CzechToursim potvrzeno,“ píše.

Pangrác na CzechTourismu skončil

Ústředním podezřelým je Aleš Pangrác. Podle dokumentu „má z nehospodárného nakládání s rozpočtovými prostředky CzechTourismu přímý majetkový prospěch“ prostřednictvím dvou společností, které přímo nebo skrytě ovládal. Detektivové tvrdí, že skrytou formou inkasovaly provize ze zakázek CzechTourismu.

Sám Aleš Pangrác se k policejním informacím nevyjádřil. „Já na toto nemohu odpovídat,“ vzkázal. Krátce poté, co ho ČT kontaktovala, byl zbaven funkce v agentuře. „Už není zaměstnancem CzechTourismu,“ potvrdila ministryně Dostálová.

Detektivové vyhodnocují stovky dokumentů a počítačových souborů, které zajistili na ministerstvu, v sídle CzechTourismu i například u ministryně doma. Zda někoho z podezřelých obviní z trestného činu, rozhodnou v příštím roce.