Policisté přišli na ministerstvo pro místní rozvoj kvůli CzechTourismu. Byli i u ministryně doma

Na ministerstvo pro místní rozvoj přijeli ve středu ráno policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 řekl, že se zajímali o zakázky agentury CzechTourism. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) přiznala, že policisté přišli i k ní domů. Podle státního zástupce i ministryně ale nebyl nikdo zadržen ani obviněn.

„Nikdo není obviněn, nikdo není obžalován a nikdo nebyl zadržen. Policie zkoumá některé věci ohledně agentury CzechTourism,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová po dni, který policisté z NCOZ strávili na jejím úřadě. Státní zástupce Tomáš Svoboda potom poznamenal, že „ještě nebyl nikdo obviněn, zatím se pouze zajišťují důkazy pro další postup“.

Svoboda upřesnil, že policisté nyní budou důkazy, které zajistili, několik týdnů či měsíců vyhodnocovat.

Sídlo ministerstva ale nebylo jediné místo, kam si policisté pro důkazy přišli. Zasahovali také v centrále agentury CzechTourism na pražských Vinohradech, podle mluvčí agentury Renaty Kasalové pracovali zaměstnanci ve středu z domova, do kanceláří nesměli. Vyšetřovatelé přišli i k ministryni domů. „Na rovinu říkám, že policie byla ráno u mě doma s dotazem, zda mám doma služební techniku. Řekla jsem, že ano, všechno jsem vydala, policie to převzala a odjela,“ uvedla Klára Dostálová.

Server E15 dokonce uvedl s odkazem na policejní spis, že právě ministryně je v případu zakázek CzechTourismu hlavní podezřelou. Sama Dostálová pouze připustila, že se o ni policisté zajímají, protože pod ni CzechTourism spadá z titulu funkce ministryně pro místní rozvoj a spadala pod ni i dříve, kdy byla náměstkyní předchozí ministryně Karly Šlechtové (za ANO) a měla na starost cestovní ruch. 

Státní zastupitelství nic konkrétního neprozradilo. Podle jeho mluvčího Aleše Cimbaly zatím lze říct pouze to, že policisté provedli „úkony trestního řízení, tj. domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor“. „Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 nebude věc blíže komentovat,“ dodal.

Pochybné hospodaření

Policie již letos v lednu navrhla obžalovat dva lidi stíhané v souvislosti s hospodařením státní agentury CzechTourism. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku dvojici hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Příspěvková organizace CzechTourism propaguje Česko jako destinaci cestovního ruchu. Kriminalisté prověřovali její hospodaření na základě trestního oznámení, které podal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle závěrů kontroly úřadu agentura v řadě případů nehospodárně utrácela a porušila několik zákonů.

Vytýkaná pochybení se týkala veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučky s generálním ředitelem. Kontrola zahrnovala hospodaření mezi roky 2012 až 2014.

NKÚ tvrdí, že agentura zadávala zakázky bez ohledu na to, jestli by je nebylo možné v soutěži získat levněji. Například prý kupovala právní služby bez posouzení, zda jde o nejvýhodnější variantu, a soutěže nepořádala ani při nákupu letenek. Distribuci výstavních a reklamních předmětů zase agentura rozdělila do více zakázek malého rozsahu, které zadávala bez otevřené soutěže, uvedl NKÚ.

Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli některým veřejným zakázkám a smlouvám CzechTourismu podala v roce 2015 také tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Její kritika se týkala stovek milionů korun a období let 2004 až 2014, kdy agenturu vedl Rostislav Vondruška, někdejší ministr pro místní rozvoj v úřednické vládě Jana Fischera. Policie ale oznámení ministryně po několika měsících odložila s tím, že nebyl spáchán trestný čin.