Kvůli CzechTourismu půjdou dva lidé k soudu, státní zástupce podal obžalobu

Před soud půjdou dva lidé obvinění kvůli problematickému hospodaření agentury Czech Tourism. Státní zástupce je obžaloval z porušení povinnosti při správě cizího majetku, hrozí jim proto až dva roky vězení nebo zákaz činnosti. Podání obžaloby potvrdil České televizi vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Stále není jasné, kdo se vlastně před soudem kvůli hospodaření CzechTourismu objeví. Trestní řízení se ale týká činnosti agentury v letech 2012 až 2014, kdy byl jejím ředitelem bývalý ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Trestní oznámení podal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který hospodaření v tomto období prověřoval. Zjistil, že státní agentura v řadě případů porušila zákony a chovala se nehospodárně. Například vydávala statisíce korun za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem úřadu.

Vedení agentury se bránilo, že se případ týká managementu z doby Rostislava Vondrušky. On sám ale již dříve odmítl, že by CzechTourism řídil špatně. Především zdůraznil, že se daří cestovnímu ruchu. 

Hospodaření CzechTourismu, který má za cíl propagovat Česko jako destinaci cestovního ruchu, prověřovala policie v minulosti také na základě trestního oznámení Karly Šlechtové. Tehdejší šéfce ministerstva pro místní rozvoj, pod které CzechTourism spadá, se nelíbily některé veřejné zákazky a smlouvy uzavřené touto agenturou. V tomto případě ale policie trestní oznámení odložila.

O vině či nevině dvojice obžalované z porušení povinnosti při správě cizího majetku bude nyní rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 2 na základě trestního oznámení kontrolorů.