CzechTourism podle NKÚ nevybíral nejlevnější dodavatele, ředitel pořádal večírek za statisíce

Agentura CzechTourism podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v řadě případů utrácela nehospodárně a porušovala zákony. Statisíce korun dala například na rozlučku zaměstnanců s generálním ředitelem, v soutěži na pořadatele vinařské soutěže vybrala výrazně dražšího dodavatele. NKÚ dokonce kvůli hospodaření agentury podal trestní oznámení. Nejen o kontrole v agentuře CzechTourism bude hovořit prezident NKÚ Miloslav Kala v Interview ČT24, jehož bude hostem.

Nejvyšší kontrolní úřad se zabýval hospodařením agentury CzechTourism mezi lety 2012 a 2014. CzechTourism spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj, v jehož čele se v tomto období vystřídali Kamil Jankovský (tehdy LIDEM), František Lukl, Věra Jourová (ANO) a krátce i Karla Šlechtová (nestr. za ANO). Ta však po svém nástupu provedla v agentuře CzechTourism zásadní změny, včetně odvolání dlouholetého ředitele Rostislava Vondrušky.

Současně s CzechTourism kontroloval NKÚ i hospodaření Centra pro regionální rozvoj, které však s penězi nakládalo lépe, byť i jemu kontroloři vyčetli pochybení. Celkem se u obou organizací zabývali tím, jak využily 326 milionů korun a jak hospodařily s majetkem za 294 milionů korun.

Problematické soutěže i wellness poukazy za statisíce

Podle závěrů kontroly zadávala agentura CzechTourism zakázky „bez ohledu na to, jestli by je nebylo možné vysoutěžit levněji“. NKÚ kritizoval například smlouvu na právní služby za paušální poplatek 45 tisíc korun měsíčně, aniž by právní firma vykazovala, kolik práce odvedla. Distribuci výstavních a reklamních předmětů CzechTourism rozdělil do více zakázek malého rozsahu, které zadával bez otevřené soutěže. „Zakázky za téměř 3,8 milionu korun spolu ale souvisely a agentura je měla zadat najednou,“ uvedl kontrolní úřad.

Statisícové položky potom příspěvková organizace CzechTourism utrácela bez soutěží. Dala je například za dárkové poukázky na wellness pobyty. „Jak poukazy přispěly k rozvoji cestovního ruchu a kdo je dostal, agentura nevysvětlila,“ podotkla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Téměř 300 tisíc korun šlo i na rozlučku zaměstnanců a dodavatelů s odcházejícím generálním ředitelem v roce 2014, kterou ovšem vykázali jako výroční setkání s partnery.

NKÚ se nelíbil ani výběr pořadatelů čtyř ročníků soutěže Světový den ledového vína. CzechTourism nevybral nejlevnější nabídku, byť byla téměř o třetinu nižší. Neměla však v pořádku dokumentaci. Podle kontrolorů zákon agentuře umožňuje, aby požádala o doplnění
dokumentace, což však neučinila. Zakázkou na vinařskou soutěž se již před čtyřmi lety zabývali i Reportéři ČT. Podle jejich zjištění firma, která zakázku nakonec dostala, dříve patřila tehdejšímu řediteli agentury CzechTourism Rostislavu Vondruškovi. Ten však odmítl, že by šlo o střet zájmů, poukázal, že firmu již dříve „prodal fyzické osobě“.

Vondruška kritiku vždy odmítal

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši uvedla, že se ministryně Šlechtová se závěry kontroly ve společnosti CzechTourism ztotožňuje. Podle ministryně „koncept agentury potřebuje změny, které odrážejí změněnou mezinárodní situaci“. Obdobně smýšlí také současné vedení agentury. Mluvčí CzechTourism Martina Fišerová upozornila, že po Vondruškově odchodu byla vypovězena řada smluv a některé projekty byly zastaveny.

Rostislav Vondruška ale již dříve odmítl, že by CzechTourism řídil špatně. Především zdůraznil, že se daří cestovnímu ruchu. „Což určitě není zásluha nového vedení,“ uvedl. Odmítl tvrzení ministryně Karly Šlechtové, že po sobě agenturu zanechal ve stavu před zavřením. „Lžete paní ministryně v tomto ohledu, já jsem předal CzechTourism v bezvadné kondici,“ dodal Vondruška.

Bývalý ministr pro místní rozvoj a někdejší ředitel Czech Tourismu Rostislav Vondruška
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Oznámení na FÚ i policii

Výsledkem kontrol NKÚ ve dvou organizacích, které spadají pod MMR, bylo jednak oznámení finančnímu úřadu o podezření na porušení rozpočtové kázně za téměř 20 milionů korun, ale také trestní oznámení. Podle mluvčí NKÚ Olgy Málkové se kontroloři domnívají, že došlo k porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. NKÚ podal trestní oznámení již v průběhu kontroly, se zveřejněním svých závěrů potom musel počkat do doby, než mu to policie umožnila, uvedla Málková.

Nejde ale o první trestní oznámení, které na CzechTourism míří. Loni v březnu podala trestní oznámení na neznámého pachatele sama ministryně Šlechtová. Vondruškovo vedení příspěvkové organizace podle ní v letech 2004 až 2014 špatně hospodařilo se stovkami milionů korun. Policie ale po půl roce případ odložila.