Květnový požár v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek

Letošní požár nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek a předala ho k dořešení Národnímu parku České Švýcarsko. České televizi to řekla mluvčí ústeckých policistů Eliška Kubíčková. Policie v souvislosti s požárem původně stíhala německého občana z obecného ohrožení z nedbalosti.

„Policisté po výsledku prověřování případ odevzdali, postupem podle trestního řádu, jako přestupek dle Zákona České národní rady o ochraně přírody a krajiny, k projednání Správě Národního parku České Švýcarsko,“ sdělila Kubíčková.

Hořet začalo 18. května na přístupové cestě k Pravčické bráně. Podle tehdejšího vyjádření ministra životního prostředí Petra Hladíka na síti X oheň zřejmě způsobila pyrotechnika. Policie v souvislosti s požárem na místě zadržela německého občana, u kterého byla prokázána přítomnost alkoholu v dechu. Muže poté policie stíhala na svobodě z obecného ohrožení z nedbalosti. Květnový požár se podařilo zlikvidovat do druhého dne.

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v České republice vypukl loni v červenci na stejném místě. Zasáhl přes tisíc hektarů. Oheň se podařilo uhasit po dvaceti dnech. Státní zástupce v souvislosti s nejrozsáhlejším požárem minulý týden obžaloval šestatřicetiletého muže, kterému hrozí až patnáct let vězení.