Koudelka vede BIS dál. Ovšem zatím jen dočasně, z pověření vlády

Koudelka dál vede BIS, ale zatím jen dočasně (zdroj: ČT24)

Nedělním večerem skončil mandát řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi. Od pondělí tak sice tajnou službu vede dál - ovšem ne s dalším pětiletým mandátem, ale v rámci provizoria a pověřením vlády. Opozice postup kabinetu kritizuje.

V červenci 2016 byl Michal Koudelka představen na parlamentním bezpečnostním výboru a v půli měsíce byl uveden do funkce ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) na dobu pěti let, která mu nyní vypršela. 

Po vyjednáváních, která proběhla v posledních týdnech, bude ve funkci pokračovat jako zastupující ředitel. Vláda Andreje Babiše o dalším pověření Koudelky rozhodla na mimořádném jednání začátkem srpna. Funkci má tak nyní jen dočasně s tím, že o dalším vedení tajné služby rozhodne příští kabinet vzešlý z podzimních voleb.  

Pověření místo jmenování

„Myslíme si, že taková důležitá funkce má být rozhodnuta novou vládou, která získá důvěru občanů a sněmovny. Je to mandát na pět let,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš s tím, že jde o rozhodnutí celé vládní koalice. „Při hlasování nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel,“ konstatoval premiér.

To potvrzuje předseda koaliční ČSSD. „Já jsem akceptoval to řešení, se kterým přišel pan premiér - pověřit současného ředitele. Jsem přesvědčen, že to je v souladu se zákonem,“ řekl Jan Hamáček.

Řešení se nelíbí zastáncům ani kritikům Koudelky

Část opozice dodává, že sestavování nové vlády může po volbách trvat dlouho. Navíc by rozhodnutí současného kabinetu mohlo narazit u soudu. Pověření - místo jmenování - se nelíbí zastáncům ani kritikům Michala Koudelky.

Za krok Babiše kritizují poslanci stran od zástupců koalice Spolu, přes tandem Pirátů se Starosty, až po KSČM. Například předseda komunistů Vojtěch Filip si myslí, že měl premiér vybrat někoho jiného. „Považuji to za slabost vlády. Předpokládal jsem, že po skončení mandátu vybere jiného ředitele české kontrarozvědky,“ řekl Filip.

Další opoziční strany kritizují Babiše za neschopnost učinit jasné rozhodnutí. „Je to obezlička pana premiéra, který neměl dostatečně kuráže na to, aby pana Koudelku jmenoval na celé funkční období - protože to se nelíbí prezidentovi,“ řekl například místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti).

Mezi kritiky Koudelky Zeman

Vůči tomu se premiér ohradil. Je nicméně fakt, že prezident Miloš Zeman přitom kritizuje BIS pod Koudelkovým vedením dlouhodobě. Navíc letos v květnu - už pošesté - nevyhověl návrhu vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti.  

Loni koncem roku předal Babišovi ohledně Koudelky kritický materiál. Podle zákona o zpravodajských službách jmenuje ředitele BIS vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Babiš v pondělí řekl, že se Zemanem o svém postupu nehovořil.