Vláda znovu navrhne povýšení Koudelky na generála. Prezident to ale již pětkrát odmítl

Vláda znovu navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku generálem. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) při uvedení ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) do úřadu. Vláda navrhla Koudelkovo povýšení již pětkrát, hlava státu to pokaždé odmítla. K činnosti BIS pod vedením Michala Koudelky je prezident dlouhodobě kritický.

Práci BIS při odhalení ruského zapojení do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích opakovaně a téměř jednomyslně ocenili poslanci i senátoři. Vláda navrhne prezidentovi, aby povýšil jejího ředitele. „My pana plukovníka navrhneme na povýšení do generálské funkce,“ řekl premiér s tím, že se tak stane na pondělní schůzi kabientu.

Vláda ovšem Koudelkovo povýšení navrhovala v minulých letech opakovaně – celkem pětkrát. Miloš Zeman to nikdy neučinil. 

Loni zaměstnala prezidentská kancelář bývalého šéfa analytiky BIS Jiřího Roma. Poté prezident předal předsedovi vlády materiál týkající se Koudelky, který měl vysvětlit, proč Hrad návrhy na jeho povýšení dlouhodobě ignoroval. Podle Respektu v materiálu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Nyní odkazuje vláda na práci BIS spolu s policejní Národní centrálou pro odhalování organizovaného zločinu, jejichž vyšetřování ukázalo, že do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni agenti ruské tajné služby GRU. Zároveň využila vláda informace tajných služeb, když rozhodovala o vyhoštění osmnácti pracovníků ruské ambasády. Všichni byli podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) identifikováni jako příslušníci GRU, případně ruské rozvědky SVR.

Kdyby tentokrát prezident ředitele BIS povýšil, mohl by tak učinit 8. května. Letos by se – na rozdíl od minulého roku – měl jmenovací ceremoniál na Den vítězství uskutečnit. Na povýšení jsou navrženi rektorka Univerzity obrany plukovnice Zuzana Kročová, náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Roman Záhorský, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniel Miklós, ředitel policejní Ochranné služby Jiří Komorous, ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček a prezident spolku Veterán Policie České republiky Jaroslav Zeman.