Je špatným manažerem, tvrdí prezident Zeman o Koudelkovi. Materiál o něm předal předsedovi vlády

UDÁLOSTI: Prezident tajnou službu dlouhodobě kritizuje a o Koudelkovi tvrdí, že není dobrý manažer (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle prezidenta Miloše Zemana již dostal materiál, který hradní kancelář připravila o řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi. Hlava státu Koudelku dlouhodobě kritizuje a opakovaně odmítá návrhy vlády na jeho povýšení na generála. Babiš se šéfa kontrarozvědky zatím zastával.

Poté, co popáté odmítl návrh vlády na povýšení Michala Koudelky do generálské hodnosti, oznámil Miloš Zeman, že připravuje materiál o šéfovi BIS, kterým chce svůj postoj ozřejmit premiéru Andreji Babišovi. Ve středečním rozhovoru, který poskytl Parlamentním listům, prezident upřesnil, že jej předsedovi vlády již předal na posledním společném jednání v Lánech.

„Materiál má dokonce dvě fáze, jednu stručnou, jednu podrobnější, ale v zásadě společným jmenovatelem je tvrzení, že Michal Koudelka není dobrý manažer,“ uvedl Zeman. Ohradil se však proti tomu, že by šlo o kompromitující materiál.

Prezident zároveň potvrdil, že materiál pro něj připravil bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom. Ten pracoval ve vedoucích funkcích BIS 27 let a před pěti lety, kdy v čele kontrarozvědky skončil Jiří Lang, byl také považován za kandidáta na nového ředitele této tajné služby. Nakonec však tehdejší vláda vybrala Koudelku. 

90' ČT24: Spor prezidenta s BIS (zdroj: ČT24)

V 90' ČT24 se nad tím, že by mohl Rom podat prezidentské kanceláři nějaké relevantní interní informace, podivil publicista a bývalý náměstek ministra vnitra Martin Fendrych. „Jiří Rom, který teď pracuje na Hradě a který byl dříve analytikem BIS, nesmí o své práci říct vůbec nic. Nejenom o tajných informacích, ale i o netajných. On o tom, co dělal v BIS, nesmí mluvit. Jediné, co může panu prezidentovi přinést, jsou nějaké drby. Všechno ostatní, co by přinesl, by bylo porušení zákona,“ poukázal.

Člen sněmovní stálé komise pro kontrolu BIS Marek Benda (ODS) potom považuje za problém, „když lidé ze služeb odcházejí ven, a pak chodí na ty služby žalovat“.

Mlčí Koudelka i Babiš

Prezident je zatím jediný, kdo se k materiálu o Koudelkovi podrobněji vyjádřil. Sám šéf BIS k vyjádřením hlavy státu nesdělil vůbec nic. „K tomu se nebudu vyjadřovat,“ prohlásil.

Obdobný je i postoj ministra vnitra a předsedy vládní ČSSD Jana Hamáčka. „Je na panu premiérovi, jak s tím materiálem – pokud existuje – naloží,“ poznamenal. Babiš se ředitele BIS již dříve zastal. „Pan Koudelka dělá svoji práci dobře, zkrátka v tomhle se s panem prezidentem lišíme,“ řekl. Že materiál o něm od prezidenta dostal, potvrdil. „Postoupil jsem ho v nějakém režimu členům vlády, takže to ani nemohu komentovat,“ podotkl nyní.

Předseda komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že se komise na svém posledním jednání tématu dotkla, ale podrobně o něm nejednala. „Nemohli jsme k tomu zaujmout jakýkoli postoj, protože jsme ten materiál neznali,“ poukázal.

Ve sněmovně má BIS zastání

Funkční období Michala Koudelky v čele BIS skončí příští rok v létě. Prezident avizoval, že vládě doporučí, aby jej nahradila někým jiným. Na tom se ale neshodne nejenom s vládou, respektive tím, co z ní prozatím zaznělo, ale ani s poslanci.

Před jejich bezpečnostním výborem prezentoval Koudelka ve středu rozpočet a členové výboru s jeho výsledky byli spokojeni. „Rozpočet je vyrovnaný, takový, jaký má být. Dokonce pan Koudelka šetří nějaké prostředky,“ pochválil jej předseda bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD).

Robert Králíček, který v komisi pro kontrolu BIS reprezentuje vládní ANO, zdůraznil, že nemá vůči práci kontrarozvědky výhrady a se závěry prezidenta republika o schopnostech Michala Koudelky nesouhlasí. „Jsem dlouhodobě s prací BIS a pana ředitele Koudelky spokojen, takže nemám informace, že by byl špatným manažerem,“ shrnul. Co se píše v hradním materiálu, jej ani nezajímá.

Místopředseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) naznačil, že výhrady hlavy státu nepovažuje za podložené. „Prezident Zeman dlouhodobě kritizuje BIS, protože hájí dle zákona národní bezpečnost České republiky, což koliduje s některými byznys-zájmy prezidentova okolí,“ míní opoziční poslanec.

Události, komentáře: Spor o vedení BIS (zdroj: ČT24)

Předseda opozičních STAN Vít Rakušan byl vůči prezidentovi republiky ještě kritičtější. „BIS je pod pravidelnou kontrolou parlamentu. Mám pocit, že pan prezident jde na ruku zájmům, dokonce si troufám říci, že to mohou být zájmy jiné země než České republiky,“ uvedl.

Kontrarozvědce jako takové Miloš Zeman mimo jiné vyčítá, že varuje před vlivem Ruska nebo Číny na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Podle prezidenta je to proti českým ekonomickým zájmům. Domnívá se, že by omezení uchazečů vedlo k vyšší ceně.