Politici reagují na případ Vrbětice. Vystrčil i Fiala viní Rusko ze státního terorismu

Události: Reakce českých politiků (zdroj: ČT24)

Česko se podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy stalo terčem státního terorismu. Podobně smýšlí také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Reagovali na informaci premiéra Andreje Babiše (ANO) o zapojení ruské tajné služby do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. K novému vývoji se zatím nevyjádřil prezident Miloš Zeman, podle jeho mluvčího tak učiní až příští neděli. Ředitel hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák však je pro razantní postup.

Že „existuje důvodné podezření“, že ruská tajná služba GRU nese odpovědnost za exploze muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer. Policie vyhlásila pátrání po dvou mužích, kteří jsou zřejmě také podezřelí z útoku nervovou látkou novičok ve Velké Británii.

„Probudili jsme se do nové bezpečnostní situace ČR. Je jasné, že naše země není vystavena jenom kybernetickým útokům, informační válce, ale že se Rusko neštítí ani násilných činů. Co se ukázalo, že se stalo ve Vrběticích, musíme nazvat pravými slovy: Tady se jedná o státní terorismus,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že čin ve Vrběticích „je ještě závažnější než pokus o otravu bývalého dvojitého agenta Skripala“.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si myslí, že by vláda měla požádat „ruské představitele v čele s prezidentem Putinem, aby se za takovýto krok omluvili, aby ho vysvětlili a aby také ruská strana kompenzovala újmy, které byly způsobené“. Odkázal na úmrtí dvou lidí při výbuchu prvního skladu ve Vrběticích i na to, že stát po explozích musel území nákladně sanovat.

Fiala chce, aby o vrbětických událostech co nejdříve diskutovala sněmovna, vyzval vládu, aby neoslovovala ruské firmy v souvislosti s dostavbou Dukovan a aby postup koordinovala s Evropskou unií a NATO. Podle opozičního lídra by o Vrběticích měla jednat Evropská rada. 

On-line brífink koalice Spolu k informacím o Vrběticích (zdroj: ČT24)

Naopak SPD a komunisté jsou k vyřazení ruských firem v souvislosti s dostavbou Dukovan zdrženlivé. „Myslím, že to může být jeden z důvodů, proč tato informace byla po téměř sedmi letech zveřejněna. Abychom ještě méně obchodovali s Ruskou federací, což je pro Českou republiku nevýhodné,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Chceme na vlastní oči vidět ty důkazy, které česká vláda vznesla. Chceme si ty důkazy vyhodnotit,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Vystrčil ocenil práci tajných služeb

Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) charakterizoval vrbětické exploze podobně jako Fiala. „Musíme považovat počínání ruských tajných služeb za velmi závažný projev agrese a nepřátelství, které lze označit i jako akt státního terorismu. Je nutné na to jasně, sebevědomě a tvrdě reagovat,“ zdůraznil.

Vyzdvihl práci českých zpravodajských a bezpečnostních složek, dodal, že Senát podporuje reakci vlády, varoval však před kroky, které by podle něj „znamenaly bezpečnostní riziko“. Vystrčil by chtěl, aby premiér Babiš inicioval v NATO a Evropské unii společný postup proti narůstání ruského vlivu.

První místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) míní, že „se vláda tak lehkomyslně a řekněme i nedbala nevěnovala varování bezpečnostních služeb“. Za důkaz považuje, že se do bezpečnostního posouzení na dostavbu Dukovan dostal i ruský Rosatom. Problematické je z jeho pohledu také množství zaměstnanců ruské ambasády v Praze. „Ukazuje se, že zdaleka ne všichni se skutečně věnují diplomatické práci,“ poznamenal.

Předseda senátního zahraničního a branného výboru Pavel Fischer (za ODS) upozornil, že má Rusko s Českem uzavřenou smlouvu o spolupráci a přátelství. „Toto není akt spolupráce, toto není akt přátelství,“ podotkl. I on považuje ruské angažmá ve Vrběticích za projev státního terorismu.

„Nejde o akt terorismu pomýleného, zradikalizovaného teroristy. Jde o akt mužů, kteří slouží v ozbrojených složkách Ruské federace, kteří nosí výložky, dostávají rozkazy, plní rozkazy a za jejich provedení dostávají vyznamenání. Jde o akt státního terorismu,“ shrnul Fischer. Domnívá se, že i kdyby se Rusové byli domnívali, že se zbraně z Vrbětic dostávají třeba do Sýrie nebo na Ukrajinu, měli postupovat zcela jinak. „Na to jsou přece diplomatické kanály. Stačí telefon nebo telegram,“ podotkl senátor, který byl v minulosti českým velvyslancem ve Francii.

Senát k informacím okolo výbuchu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

K informaci se vyjádřil také předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podezření ruského zapojení do výbuchu muničního skladu považuje za alarmující a první reakci vlády minimálně v tuto chvíli za odpovídající, napsal na Twitter. „Předpokládám, že další kroky budou následovat. Pirátští poslanci požadují svolání bezpečnostního výboru sněmovny,“ uvedl.

Nejvážnější situace za desítky let, hodnotí Jindrák

Prezident republiky Miloš Zeman se zatím k vrbětické kauze podrobně nevyjádřil, podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka tak učiní až příští neděli v rozhovoru pro televizi Prima. V sobotu Ovčáček uvedl, že byl prezident o chystaných krocích informován, premiér Babiš uvedl, že s nimi souhlasil.

Za Hrad zatím promluvil vedoucí zahraničního odboru Rudolf Jindrák. Českému rozhlasu řekl, že nepamatuje podobnou situaci za 30 let, kdy působí v diplomacii, s výjimkou válečných konfliktů. „Jsme v nějaké studené válce, ale zaplaťpánbůh nejsme ve válce krvavé. Hledejme cesty k tomu, jak tu situaci spíše došetřit a vyřešit,“ uvedl. Dodal, že souhlasí s premiérem Andrejem Babišem, že je potřeba postupovat razantně.

Domnívá se však, že ze situace může česká diplomacie mnoho vytěžit. „Můžeme ukázat, jaké je spojenectví našich spojenců v NATO, a jednat s nimi o tom, jak nám projeví solidaritu další státy. Toto je při vší těžkosti situace určitě příležitost,“ uvedl.

Bývalý náčelník generálního štábu: Nic neopravňuje stát k porušení suverenity druhého státu

Podle Petra Pavla je nyní namístě každý krok řádně promýšlet, nic české politiky netlačí k unáhlené reakci. „Nejedná se o akutní bezpečnostní ohrožení. Naše bezpečnostní složky potvrdily, že takové riziko teď nehrozí. Musíme událost posoudit a analyzovat,“ podotkl.

Generál Petr Pavel o zapojení GRU do výbuchů ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Opatření, která Česko přijme, by podle něj mála být „rázná, ale přiměřená“. Pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) zatím ohlásil vyhoštění osmnácti pracovníků ruského velvyslanectví, které české tajné služby označily za příslušníky ruských služeb. Podle Pavla by reakce měla odpovídat tomu, že Rusko narušilo suverenitu státu, porušilo mezinárodní smlouvy a normy. Podezření, že munice skladovaná ve Vrběticích končila v Sýrii či na Ukrajině, jak naznačil týdeník Respekt, na tom nic nemění.

„Ať se tyto informace potvrdí, nebo ne, je naprosto jasné, že sklad ve Vrběticích nebyl žádným vojenským zařízením státu, který by byl v konfliktu s Ruskem. Bylo to civilní zařízení. Proti takovému dvě suverénní země nepoužijí takovou aktivitu. To je z kategorie špatných filmů nebo z kategorie zemí, které jsou spolu v konfliktu. (…) Jestli tam byla munice určená pro jakýkoliv účel, to neopravňuje stát k porušení suverenity druhého státu,“ poukázal Petr Pavel.

Jednotka GRU 29155, o níž se zmínil v souvislosti s Vrběticemi předseda vlády Babiš, je podle něj speciální oddíl, jehož příslušníci mají – řečeno filmovou terminologií – povolení zabíjet. „Není to fikce, je to bohužel realita. V mezinárodních vztazích v civilizovaných zemích, zvlášť mezi zeměmi, které spolu nejsou ve válečném stavu a naopak na oficiální úrovni deklarují vůli spolupracovat, je něco takového naprosto nemyslitelné,“ dodal Pavel, který před Ruskem varoval již v době, kdy byl předsedou vojenského výboru NATO.

„Rusko se chová stále sebevědoměji, asertivněji a někdy i agresivněji v mezinárodních vztazích, používá velmocenské nástroje, které by se možná hodily do studené války. K tomu ukazuje nejenom na cíle a metody současného ruského režimu, ale také to, že se těmito prostředky snaží odpoutat pozornost od jiných problémů,“ uzavřel Pavel.