Munice z Vrbětic měla vybuchnout v jiné zemi, potvrdil Hamáček. Babiš slíbil odtajnění vyšetřování

Události: Česko-ruská krize (zdroj: ČT24)

Dokument tajné služby o vyšetřování výbuchů munice ve Vrběticích, na jehož základě Česko vyhostilo osmnáct pracovníků z ruského velvyslanectví, by měla vláda po svém pondělním jednání odtajnit. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) webu Lidovky.cz. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl v Otázkách Václava Moravce, že jsou v něm dostatečné důkazy o angažmá ruské tajné služby GRU ve Vrběticích. Z vyšetřování podle něj vyplynulo, že první vrbětický výbuch v říjnu 2014 byl nedopatřením, munice měla explodovat mimo Česko.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer hovořil o tom, že existují jasné důkazy o zapojení GRU do přípravy explozí ve Vrběticích. Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce ujistil, že jsou důkazy dostatečně jasné k tomu, aby odůvodnily vypovězení osmnácti lidí z ruské ambasády. Lidovky.cz citovaly zdroj z bezpečnostní komunity, podle kterého zaznamenaly dva podezřelé příslušníky ruské služby kamery.

„Můžeme říci, že informace, které máme od zpravodajských služeb, nás opravňují k vystoupení, které jsme včera s panem premiérem učinili. Současně ty informace přesvědčily i prezidenta republiky, aby tento náš krok podpořil,“ řekl Hamáček, který je ministrem vnitra a momentálně i pověřeným ministrem zahraničí. Konkrétně o činnosti důstojníků GRU ve Vrběticích ale hovořit nechtěl. „Mohu potvrdit, že se o areál zajímali,“ řekl pouze.

Na základě čeho se politici rozhodovali, není zatím jasné, klíčový dokument je tajný. Podle předsedy vlády by se to ale mělo změnit. „Dokument jsem dostal v pátek v 16:54, pan Hamáček také v přibližně stejný čas. Bude ho v pondělí projednávat vláda, protože ostatní ministři ho neviděli, a budu chtít, aby ten dokument byl odtajněn,“ řekl Babiš Lidovkám.

Ve videu zveřejněném na Twitteru Babiš uvedl, že na pondělní jednání vlády pozval ředitele BIS Michala Koudelku. Požádal ho také o odtajnění materiálu k vrbětickému případu. „Aby veřejnost měla možnost se seznámit se stejnými informacemi, které jsme my obdrželi,“ řekl.

Hamáček potvrdil, že první ze dvou výbuchů ve Vrběticích nastal předčasně a nedopatřením. „Dá se říci, že se odehrálo něco, co nebylo plánováno, aby se takto odehrálo. Je pravděpodobné, že druhý výbuch nastal v situaci, která byla plánována,“ shrnul Hamáček. Připustil, že počátkem prosince, kdy explodovala munice ve druhém skladu, zřejmě již neměla být v Česku.  

Tendr na Dukovany bez Rosatomu? Nejspíše ano

Ministerstvo průmyslu a obchodu v březnu ohlásilo, že začne bezpečnostní posouzení uchazečů o dostavbu dukovanské elektrárny, do kterého měl být zařazen i ruský Rosatom. Ve světle zjištění ruského angažmá ve Vrběticích se to ale zřejmě změní. „Nedovedu si představit, že by se v tuto chvíli Rosatom do bezpečnostního posouzení dostal,“ řekl Karel Havlíček v pořadu Partie televize Prima.

Předpokládá, že vláda se v pondělí bude případem i českou reakcí vůči Moskvě zabývat a členové kabinetu dostanou další informace.

Jan Hamáček uvedl, že ministerstvo vnitra ještě připravuje bezpečnostní dotazníky pro uchazeče. „Musí dokončit, co má za úkol. (…) Nicméně mohu říci, že vlastně nevím, co bych měl do dotazníku pro Ruskou federaci napsat,“ poznamenal. Domnívá se, že by vláda měla vyloučit i účast ruských firem v případných konsorciích. 

Hamáčkovo trestní oznámení

Jan Hamáček poté, co byl po odvolání svého vnitrostranického rivala Tomáše Petříčka (ČSSD)  z vlády pověřen dočasným vedením ministerstva zahraničí, oznámil, že pojede do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Před víkendem cestu odvolal, v sobotu večer potom stál po boku premiéra Andreje Babiše (ANO), když ten s odvoláním na české bezpečnostní složky oznamoval, že „existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014“.

Hamáčkova chystaná cesta do Moskvy pomáhala podle ministra samotného k zastření příprav vyhoštění Rusů z ambasády v Praze. Věděl předem, že do Ruska nepoletí, uvedl. Andrej Babiš ale tuto informaci nepotvrdil. České televizi řekl, že Hamáčkovi cestu nedoporučil a vicepremiérovo chystání se na cestu dále nechtěl komentovat. „Na počátku to tak vypadalo (že se do Moskvy chystal), ale ta cesta byla zrušena,“ dodal.

Tomáš Petříček řekl Deníku N, že ho Babišovo oznámení nepřekvapilo, protože se o zjištění vyšetřovatelů dozvěděl ještě před svým odvoláním. Server Aktuálně.cz s odvoláním na dva zdroje uvedl, že na jednání, kde se o tom dozvěděl Petříček, byl i Hamáček, který tedy o ruském zapojení do explozí na Moravě věděl již v době, kdy začal mluvit o cestě do Ruska.

Ten o koordinaci své práce s tajnými službami nechtěl mluvit s tím, že je to tajné. V Otázkách Václava Moravce připustil, že ve středu konzultoval s českým velvyslancem v Rusku Vítězslavem Pivoňkou chystané vyhoštění ruských diplomatů. Odmítl, že by měl v plánu vyzradit v Moskvě, na čem české tajné služby pracují. „To je naprosto absurdní,“ řekl.

V souvislosti s Petříčkovým prohlášením, že o zjištění vyšetřovatelů předem věděl, chce  ale Hamáček podat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti. „Nemám jinou možnost, než v souvislosti s výrokem pana exministra konat podle zákona,“ uvedl.

V neděli v podvečer v ČT Babiš dodal, že o možném podílu ruské tajné služby na explozích poprvé jednali někteří zástupci státu již minulou středu 7. dubna ráno. Zopakoval, že písemnou zprávu BIS k tomu dostal tento týden v pátek odpoledne.

Kečup na zdi ruského velvyslanectví a odpolední protest

Zatím policie vyšetřuje – jako přestupek – jinou událost. V noci po Babišově oznámení zadrželi na pražském náměstí Borise Němcova policisté sedm lidí, kteří potřísnili zeď ruského velvyslanectví kečupem.

„Na místě jsme ztotožnili sedm osob podezřelých z přestupkového jednání na úseku majetku,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Všechny podle něj policisté odvezli na místní oddělení. Zásah se podle něj obešel bez donucovacích prostředků a bez komplikací.

Podle účastníků měl kečup symbolizovat krev a připomenout dvě oběti prvního výbuchu ve Vrběticích.

Odpoledne se před ruským velvyslanectvím sešly dvě skupiny lidí. První provolávala hanbu Rusku, ve druhé byli naopak stoupenci Ruska a odpůrci vypovězení jeho diplomatů z České republiky.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, sklad číslo 12 vybuchl 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. 

Koudelka poděkoval policii za spolupráci

K vyšetřování výbuchu ve Vrběticích se vyjádřil i ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka. Vyzdvihl spolupráci policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu s tajnou službou i „razantní reakci premiéra a ministra zahraničních věcí“.

„Takhle se chová sebevědomá a hrdá země. Veškeré kroky v celé kauze byly koordinovány s cílem ochránit bezpečnostní zájmy ČR,“ uvedl Koudelka. 

Evropské ministry informuje Hamáček v pondělí

Jan Hamáček bude o nových zjištěních ohledně výbuchu ve Vrběticích v pondělí také hovořit na zasedání ministrů zahraničí Evropské unie. Čeští velvyslanci při Evropské unii a NATO mají podle jeho instrukcí o kauze informovat spojence v obou organizacích. Hamáček avizoval, že požádá členské státy Evropské unie o solidaritu – také ony by mohly vyhostit ruské diplomaty, jak to učinila Praha.

Předsedu Evropské rady Charlese Michela již v sobotu večer informoval Andrej Babiš. „Na příští Evropské radě budu naše partnery podrobně informovat,“ dodal český premiér.

Rusko zatím označilo informace české vlády za absurdní. Podle prvních reakcí se chystá odpovídajícím způsobem odpovědět na vyhoštění pracovníků svého velvyslanectví v Praze.