Cesta do Moskvy se ruší kvůli jednání vlády, jsem tam potřeba, prohlásil Hamáček

Moskevské jednání vicepremiéra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) o nákupu vakcíny Sputnik V se ruší kvůli zasedání vlády, kterého se Hamáček musí zúčastnit. Oznámil to v sobotu ráno po předchozím stručném sdělení premiéra Andreje Babiše (ANO), že se ohlášená cesta neuskuteční. Rozhodnutí letět do Moskvy oznámil Hamáček ve středu, měla to být první návštěva českého ministra zahraničí v Rusku po patnácti letech. Záměr však ostře kritizovala část opozice.

O své avizované cestě do Moskvy jednal pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček s premiérem Andrejem Babišem a výsledkem je rozhodnutí, že nikam nepoletí. „Včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,“ shrnul Hamáček v sobotu závěr schůzky.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka dal vzápětí najevo, že toto vysvětlení vicepremiérovi nevěří.

Hamáček by se v pondělí měl zúčastnit také videokonference ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Zabývat by se měli mimo jiné napjatou situací na Ukrajině, u jejíchž východních hranic se v poslední době soustřeďují ruská vojska. Kyjev v této souvislosti varoval před rizikem ruské ozbrojené agrese, Moskva tvrdí, že jen chrání svou bezpečnost. České ministerstvo zahraničí ještě pod vedením Hamáčkova předchůdce Tomáše Petříčka (ČSSD) vyjádřilo podporu Ukrajině, její svrchovanosti a územní celistvosti.

Že Hamáček do Ruska nepoletí, oznámil již v pátek večer předseda vlády, ale o důvodu se nezmínil. Web iDnes.cz uvedl, že příčinou byl Babišův nesouhlas s takovou cestou. Že se mu Hamáčkovo rozhodnutí letět do Moskvy nelíbí, dal premiér minulých dnech najevo opakovaně.

Proti cestě se vyslovila také část opozičních politiků. Kromě samotné cesty se pozastavili i nad tím, že součástí Hamáčkovy delegace měl být i bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Poslanci ODS, TOP 09 či lidovců v pátek na jednání sněmovny hovořili o údajném ohrožení bezpečnosti ČR Hamáčkovou cestou. Jan Lipavský (Piráti) označil Andreje Danka za agenta ruského vlivu. „Cesta by měla být odmítnuta,“ řekl.

Debatu o původně plánované Hamáčkově cestě ale tyto strany neprosadily. Poslanci vládních stran vesměs nehlasovali, poslanci SPD se zdrželi a komunisté byli výslovně proti.