Hamáček do Ruska nakonec nepoletí, potvrdil Babiš

Vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) podle informací Mladé fronty DNES do Moskvy v pondělí neodletí. Informaci bez dalších podrobností potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle MF DNES je důvodem Babišův nesouhlas s cestou. V Rusku měl Hamáček jednat o vakcíně proti covidu-19 Sputnik V.

Ministerstvo obrany v pátek napsalo, že zajistí přepravu Airbusem A-319. Babiš opakovaně dal v minulých dnech najevo, že s cestou nesouhlasí. V pátek premiér řekl, že Hamáčkovi doporučil do Moskvy necestovat, protože na to podle něj není vhodná doba. Záměr kritizovala v pátek ve sněmovně také část opozice.

Hamáček ve středu oznámil, že do Moskvy odletí v pondělí a bude tam jednat o případných dodávkách Sputniku V po jeho schválení evropskou lékovou agenturou. Cestu následně zpochybnil premiér Babiš. „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ uvedl ve čtvrtek premiér v rozhovoru pro Blesk. Podle něho může Česko téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek ruské vakcíny, čeká ale na její unijní schválení.

Součástí Hamáčkovy delegace v Moskvě měl být i bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko. Podle jeho vyjádření pro Deník N se měl Hamáček v Moskvě setkat s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

Mezi příznivce očkování Sputnikem V patří prezident Miloš Zeman, který už 10. března požadoval kvůli postoji ke Sputniku demisi ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), jenž byl minulý týden z funkce odvolán. Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy tehdy označil Blatného a ředitelku Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou za hlavní překážky pro dodávky Sputniku V.