„Sputnik není téma.“ Babiš znovu odmítl Hamáčkovu cestu do Moskvy

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s pondělní cestou vicepremiéra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. S Rusy chce jednat o vakcíně Sputnik V, podle Babiše ale nejde o jeho agendu, která by mu příslušela. Avizovanou cestu kritizovala i parlamentní opozice.

Hamáček svůj záměr letět v novém týdnu do Moskvy oznámil ve středu. Zemi navštíví ve znásobené pozici, kromě postu vicepremiéra, šéfa ústředního krizového štábu a ministra vnitra totiž provizorně řídí ministerstvo zahraničních věcí poté, co z něj nechal odvolat svého stranického rivala Tomáše Petříčka. Jako (pověřený) šéf tuzemské diplomacie také bude český první ministr zahraničí, který Moskvu navštíví po patnácti letech.

V Rusku chce Hamáček jednat o případných dodávkách Sputniku V po jejím schválení Evropskou lékovou agenturou. Připravovaná mise ale už od svého ohlášení budí kritiku z vládních i opozičních řad a výhrady zaznívaly i v pátek.

„Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ uvedl ve čtvrtek premiér Babiš. Podle něho může Česko téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek ruské vakcíny, čeká ale na její unijní schválení. V pátek Babiš řekl, že doporučil Hamáčkovi necestovat do Moskvy, protože na to podle něj není vhodná doba. „Jednak my máme nabídku na vakcínu Sputnik, ale zkrátka ta vakcína není schválená a musí ji schválit EMA, takže není to teď téma,“ podotkl.

Násobně pochybněji se o Hamáčkově cestě vyjadřovali zástupci opozice, kteří se téma neúspěšně snažili prosadit i jako diskusní bod v programu Poslanecké sněmovny. Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek poukazoval na to, že dialog mezi Českem a Ruskem zůstal na mrtvém bodě a diplomatické vztahy nefungují. Hamáček by neměl do Moskvy letět, míní.

Spor na sněmovní schůzi

Sněmovna měla podle Bartoška dostat například zdůvodnění cesty, informaci o složení delegace i o nákladech. Dolní komora podle jeho návrhu měla také Hamáčka vyzvat, aby v Rusku vznesl téma Ukrajiny, ruské anexe Krymu a uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, naopak by vicepremiér neměl jednat o Sputniku V ani o Dukovanech.

Místopředsedkyně frakce ODS Jana Černochová označila Sputnik V za geopolitický nástroj Ruska. Tázala se, proč se vláda nesnaží získat více vakcín, které už certifikovala evropská léková agentura. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila Hamáčkovu cestu za vážné bezpečnostní ohrožení českých zájmů.

Opoziční politici zpochybňovali také to, že v delegaci má být bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Podle Piráta Jana Lipavského jde o agenta ruského vlivu. „Cesta by měla být odmítnuta,“ řekl. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik nadnesl, že sněmovna by si mohla vyslechnout informaci o Hamáčkově cestě do Moskvy až potom, co se vrátí.

Bartošek po neúspěšném hlasování obvinil sněmovní většinu z řad ČSSD, ANO, KSČM a SPD mimo jiné z toho, že nechává Česko v pozici lokaje, kterého si Rusko nebude vážit. „Styďte se,“ vzkázal jim. Předseda komunistů Vojtěch Filip naopak obvinil pravici, že obstruuje schvalování zákonů ve třetím čtení. Vyzval ji, aby přestala s válečnou propagandou.