Kordysovi, odsouzení za obchod s nápojem šamanů, dostanou od prezidenta milost

Události: Prezident udělí milost Kordysovým (zdroj: ČT24)

Manželé, kteří dostali mnohaleté vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem, dostanou milost od prezidenta Miloše Zemana. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Trest pro Jaroslawa a Karolínu Kordysovi vzbudil pozornost i ve srovnání s tím, že za činy jako znásilnění trestaly soudy v některých případech v poslední době mírněji.

Kordysovi měli podle pravomocného verdiktu olomouckého vrchního soudu pobýt osm let za mřížemi. Nakonec to tak podle ministra spravedlnosti nebude. 

„S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ uvedl Blažek.

„Jsem moc šťastná a moc vděčná všem, kteří nám pomohli během toho celého procesu,“ řekla Karolina Kordysová.

Miloš Zeman udělí 22. a 23. milost v prezidentské funkci. Většinu odsouzených omilostnil ve druhém funkčním období, včetně Kordysových jich bude čtrnáct.

Osmileté tresty udělil olomoucký vrchní soud oběma manželům ve druhé polovině října. Věcně potvrdil verdikt ostravského krajského soudu, změnil ale trestní sazbu. Jaroslaw Kordys měl podle provinstančního rozsudku jít do vězení na osm a půl roku, Karolína Kordysová na pět a půl roku. Podle odvolacího senátu nebyl důvod, aby každý dostal jiný trest, přičemž nenašel důvody k uložení trestu pod spodní hranicí trestní sazby, která činí osm let. Odvolací soud pouze upustil od zabavení nemovitosti.

Manželé Kordysovi spolu s Petrem Kanawkou – který ale od soudů dostal podmíněný trest –  podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října pořádali rituály, při kterých svým klientům podávali nápoj ayahuasca s halucinogenní látku DMT dovezený z Peru. Nápoj využívají údajně už pět tisíc let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli, nicméně DMT je v Česku zakázána. Postupně podle soudu přivezli přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje. Podali je asi 1300 klientů z Polska, Německa a Dánska, od nichž inkasovali přes deset milionů korun.

K udělení milosti manželům vyzval hlavu státu předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který označil trest za nespravedlivý zejména ve srovnání s tím, jak se trestají jiné trestné činy. Domnívá se, že „korupčníci odcházejí od soudu v lepším případě s pokutou a pachatelé znásilnění často vyváznou s podmínkou“.

Skutečně například muž, kterému zlínský krajský soud v září prokázal znásilnění dcery předškolního věku, dostal tříletou podmínku, počátkem roku zase zamítl tentýž soud žádost o obnovu řízení v případě muže, který byl za znásilnění, pohlavní zneužívání a omezování osobní svobody dvou školaček potrestán sice nepodmíněně, ale rovněž mírněji než Kordysovi – pěti lety.

Avizovanou milost Michálek ocenil, prezidentovi za rozhodnutí poděkoval. „Věřím, že časem změníme trestní politiku, aby soudce nenutila k nespravedlivým rozsudkům,“ uvedl. Také předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je důležité změnit zákony drakonicky trestající věci s minimální či žádnou společenskou nebezpečností, zatímco za brutální činy jsou tresty často mírné. 

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by stát látky, které nejsou návykové – kam patří právě i ayahuasca – neměl zakazovat, ale regulovat. „Ta látka má nějaké halucinogenní účinky, nicméně je to také látka, po které člověk jaksi vyčišťuje tělo, takže zvrací a má průjem. Určitě to není něco, co by člověk chtěl opakovat každý den. Má to samozřejmě svá rizika, člověk se může předávkovat. To je zkrátka na tom, aby to probíhalo v bezpečném prostředí,“ řekl. Podle Vobořila by stát mohl podávání nebo prodej takovýchto látek regulovat například pomocí certifikátů.