Kdo se zraní na drogách či při zločinu, zaplatí si léčbu sám, navrhuje novela

Události: Léčbu zranění z trestného činu by si viník mohl platit sám (zdroj: ČT24)

Za léčbu zranění, které si lidé způsobili sami, si možná budou muset v určitých případech sami zaplatit. Počítá s tím návrh novely ministerstva zdravotnictví. Pojišťovny by podle něj mohly vymáhat náklady na péči na léčbu po lidech, kteří si zranění způsobí při trestném činu či pod vlivem drog. Opozice je proti. Novela by mohla začít platit nejdříve příští rok.

Návrh se týká novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. „Solidární zdravotní pojištění musí primárně sloužit k léčbě pacientů s vážným onemocněním, chronickým pacientům, onkologickým pacientům, dětem s vrozenými vadami a tak dále a nemělo by úplně sloužit k tomu, když někdo spáchá trestný čin,“ zdůvodnil návrh ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Likvidační a proti právům, zní námitky

Proti původnímu návrhu se v připomínkách už vyjádřila ministerstva práce či financí, ministr pro legislativu nebo zmocněnkyně pro lidská práva.

Nápad začít náklady vymáhat po pacientech odmítá opozice. „Je to jeden z dalších pomatených nápadů ministra Válka. Základní listina práv a svobod článek 31 jednoznačně říká, že každý občan České republiky má nárok na zdravotní péči a diagnostiku, která je hrazena ze zdravotního pojištění,“ namítá člen poslaneckého výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan z ANO.

Jiný možný problematický bod zmiňují připomínky ministerstva financí. „V některých případech by mohla mít vůči danému pojištěnci i likvidační charakter,“ uvedli zástupci ministerstva k navrhované právní úpravě.

Kdo se nestará o své zdraví, také neplatí

Různé pohledy shrnula místopředsedkyně hnutí STAN Michaela Šebelová: „Je vždycky k úvaze, na kolik máme být solidární s těmi, kteří třeba užívají návykové látky, omamné látky a pod jejich vlivem si způsobí zranění. Na druhou stranu se dá argumentovat, že i lidem, kteří se nestarají o své zdraví, nedodržují zdravý životní styl, jsou častěji nemocní, také zdravotní pojištění solidárně platíme.“

Podle mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba bude návrh pravděpodobně ještě upraven. Nově by se mohlo vymáhání vztahovat jen na úmyslné trestné činy a činy pod vlivem drog včetně přestupků.

Už teď lidé v některých případech platí za léčbu těch, které sami zranili. Třeba když je srazí autem, které řídili opilí. Největší česká pojišťovna takto každý rok vymáhá bezmála čtyři sta milionů korun.